Haute acorn: Μια νέα startup επιχείρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κλάδο της γούνας στην Κοζάνη

Το ergonblog.gr παρουσιάζει μια νέα startup επιχείρηση στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, με προϊόντα ένδυσης και έδρα την Κοζάνη. 

Για την επιχείρηση Haute acorn μας μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, που είναι ένας εκ των δημιουργών της.

- Από που ορμώμενος ξεκίνησες την εταιρεία; Πως προέκυψε; Το σχεδίαζες καιρό;

Η ιδέα ήταν του πατέρα μου μιας και έχε χρόνια σχέσεις και επαφές με ανθρώπους στον κλάδο της γούνας, εγώ ήμουν τότε στην Θεσσαλονίκη στο τελευταίο έτος των σπουδών μου και σε λίγους μήνες θα έμπαινα στρατό, μία μέρα με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι έχει μια ιδέα, γύρισα την επομένη Κοζάνη (από όπου και κατάγομαι), την βρήκα πάρα πολύ καλή ευκαιρία και άρχισα να το σχεδιάζω την ίδια κιόλας μέρα. Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα το κατάστημα ήταν έτοιμο και είχε ανεβεί Online ( Μάιος-Ιουνιος 2016). Ήταν απρόσμενο μιας και δεν είχα μέχρι τότε καμιά σχέση με τον κόσμο της γούνας. 

- Μια περιγραφή της πορείας της επιχείρησης μέχρι και σήμερα. 

Η επιχείρηση όπως είπα πιο πάνω δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνη και έχει παρουσία στο διαδίκτυο μόλις λίγους μήνες, η παρουσία της μέχρι τώρα είναι αρκετά ενθαρρυντική, η haute acorn μετράει ήδη αρκετές πωλήσεις παγκοσμίως και αρχίζει γίνεται γνωστή στον κόσμο της γούνας ήδη από τον πρώτο χρόνο. 

- Ποια η σχέση σου με τον χώρο της γούνας; 

Η προσωπική μου σχέση με τον χώρο της γούνας, της μόδας και του online shopping ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Κοιτώντας μερικά χρόνια πίσω δεν θα φανταζόμουν ότι θα έκανα κάτι τέτοιο. 

- Γιατί επέλεξες αυτό το αντικείμενο; 

Γιατί ήταν μία καλή ευκαιρία. Το e-commerce είναι ένας κλάδος με τεράστια ανάπτυξη και ο κλάδος της γούνας έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους, επίσης είναι κάτι που το βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρων. Και φυσικά οι καλές σχέσεις που προϋπήρχαν με παραγωγούς γούνας της περιοχής συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος. 

- Τι μπορεί να βρεις κάποιος στην επιχείρησή σου; 

Στο κατάστημά της haute acorn μπορείτε να βρείτε από παλτά μέχρι και γούνινες παντόφλες, όλα είναι φτιαγμένα από αληθινή γούνα, και σχεδόν όλα κατασκευάζονται στην Καστοριά. Βέβαια προσπαθούμε συνεχώς να μεγαλώνουμε το εύρος τον προϊόντων μας και των συνεργασιών μας. 

- Σε ποιες χώρες υπάρχει η μεγαλύτερη ανταπόκριση; (Και γενικά αναφορά στη χώρες που έχεις πουλήσει). 

Έχουμε πουλήσει σε πολλές χώρες σε κάθε ήπειρο, οι πιο πολλές πωλήσεις έχουν γίνει σε Η.Π.Α και Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά στην Ελλάδα κυρίως στα αξεσουάρ και συγκεκριμένα στα γούνινα μπρελοκ. - Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις; 

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της εμπιστοσύνης ως προς την ποιότητα και την καταλληλότητα του μεγέθους. Όπως είπα νωρίτερα τα προϊόντα μας φτιάχνονται από αληθινή γούνα, και είναι λογικό ο πελάτης να ανησυχεί για την ποιότητα και το μέγεθος, μιας και δεν το δοκιμάζει πριν το αγοράσει. Προσπαθήσαμε από την αρχή να συνεργαστούμε με καλούς παραγωγούς ωστέ να μην υπάρχουν θέματα ποιότητας και προς το παρόν τα καταφέρνουμε. Στο θέμα του μεγέθους, ζητάμε πάντα από την πελάτισσα τις μετρήσεις του σώματος της ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. 

- Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο αντικείμενό σου; 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα που πουλάνε αποκλειστικά γούνινα προϊόντα, οπότε θα έλεγα πως όχι δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Επίσης στην Ευρώπη και την Αμερική παρατηρείται αύξηση της οικολογικής συνείδησης με σκοπό να μειώνονται συνεχώς τα καταστήματα γούνας σε πολλές μεγάλες πόλεις. 

- Πως βλέπεις το μέλλον της γούνας στην Ελλάδα; 

Στην Ελλάδα δεν πιστεύω πως υπάρχει αρκετό αγοραστικό κοινό για τη γούνα, ίσως μόνο για κάποια γούνινα αξεσουάρ. Βέβαια οι έλληνες παραγωγοί είναι εδώ και χρόνια προσανατολισμένοι σε ξένες αγορές, οπότε πιστεύω πως στο παραγωγικό κομμάτι έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες. 

- Τα σχέδιά σου; Ο στόχος της εταιρείας; 

Ο στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα στον τομέα της γούνας και να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη online collection γούνινων προϊόντων.