Στον «πάγο» οι επενδύσεις fast track

Μακρύ δρόμο μέχρι να μπουν... μπουλντόζες έχουν ακόμη να διανύσουν οι 12+1 πολυσυζητημένες στρατηγικές επενδύσεις κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει υπαχθεί στο Νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων κανένα άλλο επενδυτικό σχέδιο.

Τα στοιχεία γνωστοποίησε η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (Διεύθυνση Αναπτυξιακής Στρατηγικής Τμήμα ΕΣΧΑΣΕ) σε απάντηση της σχετικής ερώτησης του βουλευτή κ. Ι. Σαρίδη που κατατέθηκε στη Βουλή, σχετικά με το στάδιο εξέλιξης των εν λόγω επενδύσεων.

Η αρμόδια Διεύθυνση αναφέρεται αναλυτικά σε κάθε μια επένδυση, ξεκινώντας από αυτή του ομίλου Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), ενώ προ ημερών απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης του ΠΔ από φορείς και κατοίκους.

Οσον αφορά την τουριστική επένδυση Kilada Hills στο Πόρτο Χέλι 418 εκατ. ευρώ του ομίλου Dolphin, αναφέρεται ότι έχει επίσης εκδοθεί το Π.Δ. για το ΕΣΧΑΣΕ. «Η επένδυση εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ο επενδυτής υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του έργου και τις μελέτες καταλληλότητας και η υπηρεσία παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας η οποία είναι εντός χρονοδιαγράμματος», επισημαίνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης.

Για την επένδυση της Κεραμεία Αλλατίνη, ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Χίο, αναμένεται η υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ γι' αυτήν της RSR Eagle Resort ύψους 191 εκατ. ευρώ στην Κάρυστο Εύβοιας και της Mirum Hellas στην Ελούντα της Κρήτης, ύψους 321 εκατ. ευρώ οι περιβαλλοντικές μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας. Με ευθύνη του επενδυτή αυτή τη φορά, ήτοι την Pravita Estate, που αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα χρηματοδότησης, δεν έχει καταβληθεί η διαχειριστική αμοιβή προς την Enterprise Greece για το επενδυτικό σχέδιο της εν λόγω εταιρείας για την προτεινόμενη επένδυση στη Χαλκιδική.

Eκτός του κλάδου του τουρισμού, για το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο The Mall Athens, μέσω της Lamda Olympia Village επισημαίνεται ότι δεν έχει υποβληθεί φάκελος στην υπηρεσία.

Στον τομέα της ενέργειας και τις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών σταθμών 131 MW και 166 MW της SPES SOLARIS-SOLAR CONCEPT AE, η αδειοδοτική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κι εκκρεμεί η υποβολή του αιτήματος του φορέα για άδεια εγκατάστασης, όπως επίσης και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών σταθμών 127 MW από την ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε.

Για το φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα (BRITE HELLAS ΑΕ) έχει εκδοθεί από τη ΓΔΣΕ η Άδεια Εγκατάστασης, ενώ για τον ηλιοθερμικός σταθμός 70 MW στη Σητεία (ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ Μ.Ε.Π.Ε.) αναμένεται απάντηση σε ερώτημα της υπηρεσίας προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επί των συμβολαίων μίσθωσης του γηπέδου του έργου. Για τα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε εκκρεμούν οι Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ)


newmoney.gr