Τουρισμός: Eλλάδα- Κίνα... συμμαχία!

Της Στεφανίας Σούκη

Ανοδικά νούμερα που επιβεβαιώνονται και από τις tax free πωλήσεις στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώνει η τουριστική κίνηση από την Κίνα, με τις προσδοκίες να αυξάνονται ύστερα από τις χαμηλές επιδόσεις των 150 χιλιάδων- μόλις- Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα το 2016. Σημειωτέον ότι αύριο πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα εγκαινιαστούν δύο κινεζικές εκθέσεις που αφορούν στην κληρονομιά της πόλης Huangzhou και στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

Οσον αφορά τις πωλήσεις Tax free, sύμφωνα με τα στοιχεία από την Premier Tax Free Greece, τη γνωστή, διεθνώς, εταιρεία στις υπηρεσίες επιστροφής φόρου, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, επισκέπτες από την Κίνα επιλέγουν και πάλι την Ελλάδα και επιστρέφουν στην κορυφή των εθνικοτήτων μετά από την πτώση του 2016: Το 31% των συναλλαγών Tax Free το πρώτο τρίμηνο του 2017 πραγματοποιείται από Κινέζους με μέσο όρο αγορών τα 330 ευρώ και με ιδιαίτερη προτίμηση στο κόσμημα και στο ρουχισμό. Σημειωτέον ότι η αύξηση στο πρώτο τρίμηνο σε συναλλαγές Tax Free ξεπέρασε ήδη το 45%, γεγονός το οποίο σύμφωνα με την κ. Αγγελική Καλογιαννίδου, marketing manager της Premier Tax Free Greece αποδίδεται στη μείωση ορίου από τα τέλη του 2016 στα 50 ευρώ από 120 ευρώ, που έχει φέρει επιπλέον συναλλαγές 35% στα ελληνικά καταστήματα.

Οι Κινέζοι και οι ...άλλοι

«Η Ρωσία, τα Σκόπια και η Αμερική επιλέγουν με θέρμη την ομορφιά της χώρας μας και συνεισφέρουν στα κέρδη της οικονομίας 60% επιπλέον αγορές, με συναλλαγές Tax Free σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα οι συναλλαγές αυξήθηκαν από Κινέζους 109%, από Ρώσους 65%, από Αμερικάνους 87%, από Σκόπια 37% και από Ισραήλ η αύξηση το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε το 200% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016».

Η Αθήνα κερδίζει και πάλι το στοίχημα της πρωτιάς κρατώντας το 52% των συναλλαγών Tax Free που πραγματοποιήθηκαν από μη-κοινοτικούς τουρίστες στα καταστήματα της από Ιανουάριο μέχρι τέλη Μαρτίου. Η Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερά στην 2η θέση των περιοχών με την μεγαλύτερη ζήτηση ενώ η Σαντορίνη εκτοξεύτηκε και πάλι με ποσοστό αύξησης σε συναλλαγές Tax Free πάνω από 250% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

«Είναι γεγονός πως ο μέσος όρος των αγορών από κάθε εθνικότητα έχει μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές αλλά το νέο όριο συναλλαγών Tax Free στην Ελλάδα έχει προσθέσει συναλλαγές, τζίρο, πελάτες και φυσικά αισιοδοξία σε αγορές που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε», αναφέρει η κ. Καλογιαννίδου. «Η υπηρεσία Tax Free είναι αναπόσπαστο δικαίωμα των τουριστών και η δυνατότητα χρήσης αυτής από κάθε δικαιούχο φέρνει ικανοποίηση στους τουρίστες αλλά και έσοδα στα καταστήματα της χώρας μας».


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα