Τι φέρνει το μεγάλο deal για το νοσοκομείο Metropolitan

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πρόκειται για το σημαντικότερο εδώ και καιρό deal στον κλάδο της υγείας. Για μια αθόρυβη μα ουσιαστική, όπως εξελίχθηκε, συμφωνία που ξεκίνησε από το roadshow του Λονδίνου πριν από μόλις επτά μήνες και χάρη στην καλή διάθεση και των δύο πλευρών εξελίχθηκε άμεσα.

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan στο fund CVC Capital Partners είναι γεγονός.

Πρόκειται για μια θετική κίνηση σε μια οικονομία εγκλωβισμένη στα δικά της αδιέξοδα, μια εξέλιξη για την οποία διψούσε η αγορά. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η όλη διαδικασία διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες, καθώς το CVC Capital Partners και η πλευρά της διοίκησης της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε., του σχήματος δηλαδή στο οποίο ανήκει το Metropolitan, έδειξαν πλήρη συνεννόηση.

Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία έπαιξαν τρεις παράγοντες. Ο επαγγελματισμός της διοικητικής ομάδας καθώς οι κύριοι Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης, που αποτελούν τους βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan, κινήθηκαν με θετική διάθεση, η τοποθεσία του νοσοκομείου στη μεγαλύτερη παραλιακή λεωφόρο της Αττικής, καθώς και η οικονομική υγεία του οργανισμού, αφού εδώ και καιρό οι τζίροι κινούνται αυξητικά και το νοσοκομείο είναι κερδοφόρο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Metropolitan Hospital ιδρύθηκε το 2001 και για το 2015 ο τζίρος του σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε 101,6 εκατ. ευρώ έναντι 84,1 εκατ. το 2014.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στο τέλος του 2015 έφταναν στα 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν 33 εκατ. ευρώ. Για το 2016 προβλέπεται εξίσου θετική πορεία (τα αποτελέσματα του 2015 ήταν αυξημένα λόγω της έλευσης Λίβυων τραυματιών πολέμου) ενώ και το 2017 τρέχει πιο πάνω από τους στόχους.

Στόχος η ανάπτυξη

Αν και το τίμημα της πώλησης και το ποσοστό της εξαγοράς δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά, είναι βέβαιο ότι το CVC Capital Partners έχει κινηθεί με σκοπό να επενδύσει σημαντικά ποσά και να αυξήσει τη δυναμική της μονάδας.

Μολονότι η συμφωνία αλλάζει πλήρως το παιχνίδι στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, το σίγουρο είναι ότι το fund σκοπεύει να επαναλάβει όλα όσα έχει ήδη κάνει και εφαρμόσει με εξαιρετική επιτυχία σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Να αναπτύξει δηλαδή μέσω του θεραπευτηρίου ένα δίκτυο υγείας.

Μεγαλύτερη εγγύηση προς αυτή την προοπτική αποτελεί το γεγονός ότι το επενδυτικό fund CVC Capital Partners θεωρείται πανευρωπαϊκά ένα εκ των κορυφαίων με σημαντικές τοποθετήσεις και ένα από τα ποιοτικότερα χαρτοφυλάκια σε σειρά κλάδων. Ενας οργανισμός που ναι μεν δεν επενδύει εύκολα, όταν όμως το πράττει έχει πάντοτε σχεδιάσει πολύ καλά τις κινήσεις του. Το prestigious fund πριν από λίγο καιρό έκανε μεγάλη τοποθέτηση στον κλάδο υγείας της Ισπανίας επενδύοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική επένδυση στην εταιρεία Quironsalud έφτασε τελικά στο 1 δισ. ευρώ δημιουργώντας ένα πολύ σοβαρό δίκτυο στον τομέα της υγείας. Λίγα χρόνια μετά, το δίκτυο αυτό πουλήθηκε στη Fresenius SE, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα της υγείας, αντί συνολικού τιμήματος 6,42 δισ. ευρώ αποκτώντας τεράστια υπεραξία. Και αυτό διότι οι επενδύσεις σε ανθρώπους, τεχνολογίες και υποδομές ήταν διαρκείς. Και βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι το CVC Capital Partners διαχειρίζεται 100 δισ. ευρώ σε assets, μεταξύ των οποίων είναι η Formula 1, επιχειρήσεις και επενδύσεις των κλάδων υγείας, τροφίμων, ασφαλειών, χρηματοοικονομικών και άλλων.

Στα σημαντικά στοιχεία είναι ότι το μάνατζμεντ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, και συγκεκριμένα στη νυν διοίκηση των κυρίων Θεοχαράκη και Σπυρίδη. Πρόκειται για μια εγγύηση συνέχισης της θετικής πορείας του ομίλου, αλλά και ταυτόχρονα ανάπτυξης, καθώς οι παραπάνω από 900 σημερινοί εργαζόμενοι και οι 1.000 γιατροί θα αυξηθούν, αφού θα προκύψει ένα εντελώς νέο αναπτυξιακό σκηνικό. Ηδη οι πρώτες συζητήσεις μιλάνε για ανάπτυξη ενός αντίστοιχου δικτύου μονάδων υγείας με βάση το νοσοκομείο Metropolitan, καθώς και επένδυση σε ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών δομών. Μόνο στην Ισπανία εξάλλου υπήρξαν εξαγορές 50 νοσοκομείων και άλλων 83 στη Γαλλία. Η λογική λοιπόν των συμμαχιών θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ελληνικό νοσοκομείο εξυπηρετεί στα εξωτερικά του ιατρεία 350.000 άτομα, ενώ 35.000 ασθενείς πέρυσι νοσηλεύτηκαν, από τα υψηλότερα ποσοστά φιλοξενίας. Οι πληρότητες του Metropolitan είναι από τις υψηλότερες στην αγορά υγείας και παρά την κρίση στην Ελλάδα η τελευταία διετία αλλά και συνολικά το προηγούμενο διάστημα είναι εξόχως θετικά.

Οπως ξεκαθαρίστηκε και από τη διοίκηση της εταιρείας, η επένδυση θα προσδώσει στην εταιρεία και τον όμιλο του Metropolitan Hospital περαιτέρω οικονομική ευελιξία, με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων στο κομμάτι του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού που αναδύεται.

Το νοσοκομείο βραβεύτηκε για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών, ενώ προετοιμάζεται η νέα πτέρυγα στην οποία θα μεταφερθεί η Παιδιατρική Κλινική. Πληροφορίες για άλλες νοσοκομειακές μονάδες τις οποίες το fund αναμένεται να εξαγοράσει προς το παρόν κρίνονται πρόωρες, όμως η δυναμική που προκύπτει είναι δεδομένη.newmoney.gr