Στην κορυφή οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Ελλάδα

Σε θετικούς ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων για τους Μεσογειακούς προορισμούς για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τόσο στη Γερμανία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού.


Η πολιτική κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, οι τεταμένες σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, καθώς επίσης και η διαδικασία εξόδου του Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την διάθεση του κόσμου για καλοκαιρινές διακοπές. Όπως τονίζεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η GFK, στις προτιμήσεις τους η Ελλάδα διατηρεί για ακόμη μια χρονιά σταθερά υψηλή θέση ανάμεσα στους Μεσογειακούς προορισμούς, σύμφωνα με τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων στις δυο αυτές χώρες για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η συγκεκριμένη περίοδος των κρατήσεων είναι σημαντική για τις χώρες της Κεντρικής και Βορείου Ευρώπης, καθώς μέχρι και το τέλος Μαρτίου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων που αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες. 
 
 
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις από τη Γερμανία

Η αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα το 2017, με βάση τις κρατήσεις που σημειώθηκαν στην Γερμανία την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, αγγίζει το 59%, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση μετά τις Βαλεαρίδες νήσους στις προτιμήσεις. 
 
 
Για την ίδια περίοδο, θετική εικόνα παρουσιάζουν η Κροατία και η Κύπρος ενώ η Αίγυπτος παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο πτώσης που οφείλετο κυρίως στο ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Η Ισπανία μετά από μια πολύ καλή περσινή χρονιά, εξακολουθεί και παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γερμανών, σημειώνοντας μικρή πτώση, ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες και η ύφεση που παρατηρείται στις διεθνείς σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία της μετατόπισης των επιλογών των Γερμανών τουριστών σε άλλους ασφαλέστερους προορισμούς της Μεσογείου, με εξαίρεση την περίοδο του Φεβρουαρίου κατά την οποία και παρουσιάζεται μικρή αύξηση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το προσφυγικό δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στις κρατήσεις των Γερμανών. Η Ελλάδα εξάλλου αποτέλεσε έναν ασφαλή προορισμό σημειώνοντας σημαντική άνοδο στις πωλήσεις τουριστικών πακέτων καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2016 και για τους πρώτους μήνες του 2017. 
 

Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών


Συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων του Μαρτίου, ο ρυθμός της διάθεσης τουριστικών πακέτων από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει σταθερή αύξηση σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έναρξη των διαδικασιών εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις προτιμήσεις των Βρετανών η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12%, με το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων να σημειώνεται την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου. 
 
Ο κύριος όγκος των Βρετανών τουριστών αναμένεται στην Ελλάδα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ μια αύξηση στις αναμενόμενες αφίξεις τον Οκτώβριο ενδέχεται να αποτελεί και μια τάση προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Για μια ακόμη χρονιά τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και η Κρήτη είναι οι κύριοι προορισμοί των Βρετανών τουριστών για το καλοκαίρι του 2017. 
 
Εκτός από την Ισπανία που διατηρείται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για τους Βρετανούς, η Πορτογαλία και το Μαρόκο σημειώνουν αύξηση στις κρατήσεις, ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θετική εικόνα έχει η Κύπρος, με την Τουρκία και την Αίγυπτο να σημειώνουν σημαντική πτώση. 
 
ered.gr