Εντονη επενδυτική δραστηριότητα και από τις μικρές ΑΕΕΑΠ

Στο πλέον δυναμικό διάστημα των τελευταίων ετών εξελίσσεται το 2017 για το σύνολο του κλάδου των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς εκτός από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες (Grivalia Properties και Εθνική Πανγαία), έντονη είναι και η επενδυτική δραστηριότητα των μικρότερων εταιρειών του κλάδου, η πλειονότητα των οποίων βρισκόταν «εν υπνώσει» τα τελευταία χρόνια. Έχοντας αντλήσει ρευστότητα τους τελευταίους μήνες, είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και αξιοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα, οι μικρότερες εταιρείες έχουν προβεί σε σημαντικές κινήσεις από τις αρχές του έτους. Η αυξημένη αυτή δραστηριότητα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερο όλων, την κοινή πεποίθηση ότι η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα/logistics και πλέον ξενοδοχειακά ακίνητα), έχει ολοκληρώσει τον καθοδικό κύκλο των τιμών. Εν ολίγοις, οι επενδυτές κρίνουν ότι η παρούσα συγκυρία είναι η καταλληλότερη για την απόκτηση ακινήτων σε ελκυστικές αποτιμήσεις και με σημαντικές προοπτικές δημιουργίας υπεραξιών στο μέλλον, όταν η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Εντός της εβδομάδας, η Trastor ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση του τρίτου της ακινήτου από τον Φεβρουάριο και μετά, καθώς η εισηγμένη διαθέτει πλέον, εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς κι έναν νέο ισχυρό μέτοχο πλειοψηφίας, τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Varde Partners και ισχυρή ρευστότητα της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε η απόκτηση δύο ορόφων συνολικής επιφάνειας 750 τ.μ. σε κτίριο καταστημάτων και γραφείων, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Οθωνος στην πλατεία Συντάγματος. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 1,57 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η απόκτηση αντί 1,1 εκατ. ευρώ, ενός ακόμη τμήματος κτιρίου και συγκεκριμένα 456 τ.μ. σε κτίριο καταστημάτων/γραφείων στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σκαλιστήρη. Πρόκειται για γωνιακό ακίνητο, το οποίο είναι μισθωμένο στο σύνολό του στην τράπεζα Eurobank. Πάντως, η μεγαλύτερη σε αξία κίνηση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε προ διμήνου, καθώς αποκτήθηκε, στο πλαίσιο δημόσιου πλειστηριασμού, τριώροφο επαγγελματικό κτίριο εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.300 τ.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς (Λ. Κηφισίας 269 και Μητροπολίτου Ιακώβου). Το τίμημα ανήλθε σε 2,54 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες και η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Χαλικιά (ελληνοαμερικανικής καταγωγής). Από τις αρχές του έτους, η εισηγμένη έχει αποκτήσει τέσσερα νέα ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 7.170 τ.μ. αντί ποσού της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, έως το τέλος του έτους δρομολογούνται πρόσθετες επενδύσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότησή τους θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία ανέρχονταν σε 33 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και προσύμφωνο για τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 2,88 εκατ. ευρώ και διάρκειας 14 ετών, η εκταμίευση του οποίου θα γίνει μόνον εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας, μία από τις νεοσύστατες ΑΕΕΑΠ, η BriQ Properties του ομίλου Infoquest, υπέβαλε στο Χ.Α. αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της κυρίως κτίρια γραφείων και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της μητρικής Infoquest και της Unisystems, συνολικής αξίας αποτίμησης 24 εκατ. ευρώ, με βάση την εκτίμηση που έγινε στο τέλος του 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες φορέων της αγοράς, εξετάζονται πιθανές συνεργασίες με άλλους ομίλους που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας πιθανής εισφοράς με αντάλλαγμα μετοχές της BriQ Properties.

Προ ολίγων εβδομάδων, μία ακόμη ΑΕΕΑΠ, η «Μπλε Κέδρος» της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Μat), έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόθεση της νέας εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου με έντονο προσανατολισμό προς την ξενοδοχειακή αγορά και κυρίως τα ξενοδοχεία πόλης, τομέας στον οποίο έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία η εν λόγω επιχειρηματική οικογένεια τα τελευταία χρόνια.kathimerini.gr