Σύσταση ομάδας εργασίας για το σύστημα διαπίστευσης και τυποποίησης

Στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με την ορθή λειτουργία του συστήματος διαπίστευσης και τυποποίησης θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας, με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την σημερινή ψήφιση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν, πέρα από τα στελέχη του υπουργείου και οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΛΟΤ, Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι: «Οι ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν το 2013 δημιούργησαν αναστάτωση στην αγορά, διότι αγνόησαν πλήρως τις προειδοποιήσεις και του ευρωπαϊκού φορέα διαπίστευσης, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2012, όταν είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της τότε κυβέρνησης για τη συγχώνευση των φορέων, με επιστολές οι οποίες αγνοήθηκαν πλήρως».

Ο ίδιος συνέχισε ότι «…όλη αυτή η αναστάτωση, δεν έγινε τυχαία, έγινε γιατί ακριβώς είχε προηγηθεί μία διαδικασία διάσπασης και απαξίωσης του ΕΛΟΤ, με δημιουργία ελλειμμάτων στον οργανισμό και μέσω της ρύθμισης 2013 επιχειρήθηκε με τη συγχώνευση να καλυφθούν μέσω του ΕΣΥΔ τα ελλείμματα του ΕΛΟΤ. Ο νόμος αυτός λοιπόν του 2013, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία των συγχωνευμένων αυτών οργανισμών, αλλά ακόμα περισσότερο δημιούργησε πολύ μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, στους παραγωγούς, στους επιχειρηματίες με τον κίνδυνο αποπομπής από το ευρωπαϊκό σύστημα, κάτι που θα έχει βεβαίως τεράστιες συνέπειες για την ελληνική και εθνική οικονομία».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λύσει το πρόβλημα το οποίο της κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και το νομοσχέδιο αποτελεί αποτέλεσμα μίας πολύμηνης προσπάθειας «για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες πολλών χρόνων. Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κρατώντας ενήμερο τον ευρωπαϊκό οργανισμό, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η ρύθμιση η οποία υλοποιούμε, έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα προβλεπόμενα στον ευρωπαϊκό κανονισμό».

Η δουλειά όμως αυτή, επειδή οι παθογένειες είναι βαθιές και μακροχρόνιες, δεν σταματάει εδώ, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης και εξήγησε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο θα προχωρήσει στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν πέρα από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς «ώστε να εξυγιαίνουμε όλο το σύστημα της διαπίστευσης και της τυποποίησης και να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα και για τους τρεις φορείς».


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα