Κυριαρχία της βιομηχανίας τροφίμων στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα

Την κυριαρχία της βιομηχανίας τροφίμων στον χώρο της μεταποίησης αποτυπώνει μελέτη που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων καλύπτει το 1/4 (25%) του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, με τα μεταλλικά προϊόντα (13%) και τα είδη ένδυσης (12%) να ακολουθούν.

Ταυτόχρονα, συνιστά και τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτήν απασχολείται πάνω από το 1/4 (28%) του συνόλου των απασχολουμένων, έναντι ποσοστού 9% στα μεταλλικά προϊόντα και 6% στα είδη ένδυσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών, στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση, βρισκόταν στο 28%, ενώ σταδιακά, μέχρι το 2016, έφθασε στο 36%.

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια μεταποίηση μέχρι το 2014. Συγκεκριμένα, η πτώση του αριθμού των απασχολούμενων στο σύνολο της μεταποίησης της χώρας από το 2011 έως το 2014, καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 23%, όταν η αντίστοιχη σωρευτική μεταβολή στα τρόφιμα και ποτά είναι κατά πολύ χαμηλότερη (-1%). Έτσι, το μερίδιο των απασχολουμένων των τροφίμων και ποτών, ως προς το σύνολο του μεταποιητικού τομέα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Το 2016, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξάνονται κατά 4%, φθάνοντας περίπου τους 125.000. Αντίστοιχη, κατά το ίδιο έτος, είναι και η άνοδος στο σύνολο της μεταποίησης.

Από τους υποκλάδους των τροφίμων και ποτών, το 2016 σχεδόν όλοι παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στις ζωοτροφές (60%), αλλά και τα φρούτα και λαχανικά που αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη του τομέα, με εργατικό δυναμικό που αυξήθηκε κατά 20% το 2016, ξεπερνώντας τους 15.000 εργαζόμενους.

Τα είδη αρτοποιίας, ο υποκλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους (σχεδόν 57.000 το 2016), καταγράφει άνοδο της τάξης του 4% το 2016, σε σχέση με το 2015. Τα γαλακτοκομικά παρουσιάζουν άνοδο της απασχόλησης κατά 12% το 2016, με 11,2 χιλ. εργαζόμενους, ενώ σημαντική είναι η αύξηση του εργατικού δυναμικού στα προϊόντα αλευρόμυλων (14,7%), με τον αριθμό των απασχολούμενων να αγγίζει τους 3,4 χιλ. εργαζομένους.



enikonomia.gr