Η «βασίλισσα της ελιάς» κατακτά τις διεθνείς αγορές

Ύστερα από περιπέτειες σχεδόν μίας εξαετίας πήραν μπροστά τα μηχανήματα στο ολοκαίνουριο εργοστάσιο μεταποίησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας. Πριν από ένα μήνα, μάλιστα, ολοκληρώθηκε η παραγωγή των δύο πρώτων παραγγελιών που αφορούσαν ελιές σε μικρή συσκευασία.

Η συγκεκριμένα επένδυση, ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την ιστορία της Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1936. Με το βλέμμα στο μέλλον, ο συνεταιρισμός κάνει μία δυναμική εξαγωγική στροφή. «Οι εξαιρετικές ελιές της περιοχής μας συσκευάζονται πλέον σε βάζα, σε σακούλες και φθάνουν στα ράφια των καταστημάτων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού», επισημαίνει στο Έθνος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άμφισσας, Ηλίας Ξηρός.

Στόχος των ελαιοπαραγωγών του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, ο οποίος προστατεύεται από ειδικές διατάξεις, είναι οι ελιές που παράγουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και να αυξήσουν το μερίδιό τους στη διεθνή αγορά. Όπως αναφέρει ο κ. Ξηρός, έως σήμερα «πουλούσαμε τις ελιές-χύμα, σε τενεκέ ή βαρέλι- γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό στους εμπόρους της Γερμανίας. Το προϊόν συσκευασμένο (σε βάζα και σακούλες με χωρητικότητα μικρότερη των 200 γραμμαρίων) πωλείται ακόμη και 20 ευρώ σε γκουρμέ καταστήματα του Βερολίνου και του Μονάχου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της Ένωσης είναι να βοηθήσει ώστε να ενταχθούν οι περισσότεροι καλλιεργητές-μέλη της βιολογική γεωργία.

Σήμερα, η παραδοσιακή ελιά Άμφισσας ως τοπικό προϊόν έχει κερδίσει τις διεθνείς αγορές και η Ένωση προσπαθεί να την περιφρουρήσει. «Η αγορά έχει κατακλυστεί από ελιές Άμφισσας, δεν είναι ΠΟΠ», καταγγέλλει ο κ. Ξηρός, ο οποίος συνιστά στους καταναλωτές να αναζητούν στη συσκευασία την ένδειξη ΠΟΠ. Η ΕΑΣ Άμφισσας εξάγει το 95% της ετήσιας παραγωγής της στη Γερμανία, τη Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.

Η αξία της ελληνικής εξαγόμενης επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων, αντιστοιχεί περίπου στο 6,5% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και το 1,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Είναι αξιοσημείωτο ότι , σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), την τελευταία 25ετία η επιτραπέζια ελιά παρουσιάζει αύξηση 167,4% της κατανάλωσης.Πηγή: Έθνος