Επενδυτές για το εμπορικό κέντρο Athens Heart αναζητεί η Pasal

Τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, του πλέον σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της, αναζητεί η διοίκηση της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Pasal Development. Άλλωστε, η παρούσα συγκυρία κρίνεται ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τον κλάδο των εμπορικών κέντρων, ο οποίος έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή απέναντι στην οικονομική κρίση, κερδίζοντας διαρκώς μερίδιο αγοράς από τις εμπορικές «πιάτσες». Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών, κυρίως από την αγορά του εξωτερικού, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει μέρος της υπεραξίας που έχει συσσωρευθεί, πωλώντας μερίδιο του εμπορικού κέντρου της.

Ασφαλώς, οι όροι οποιασδήποτε συμφωνίας και αν επιτευχθεί θα διαμορφωθούν εν μέρει και από τους νέους επενδυτές και το τι αυτοί επιδιώκουν. Το σίγουρο είναι ότι το Athens Heart συνεχίζει να καταγράφει θετικές επιδόσεις. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Pasal Development για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016, το κέντρο κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων των καταστημάτων του κατά 2%, παρά τη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία και τη συνεχιζόμενη ύφεση. Παράλληλα, στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, η εταιρεία προχώρησε σε αρκετές νέες μισθώσεις, τάση η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και το τρέχον έτος.

Ενα ακόμη βασικό πλεονέκτημα του εμπορικού κέντρου της οδού Πειραιώς είναι ότι η Pasal Development έχει αποκτήσει αρκετά όμορα οικόπεδα, πέριξ του κέντρου, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο επέκτασης του υφιστάμενου ακινήτου, είτε με χρήσεις εμπορίου είτε με χρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας ή ακόμα και με συνδυασμό των δύο. Αυτό άλλωστε αναμένεται να αποτελέσει και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, καθώς, αναμφίβολα, η διοίκηση της Pasal Development θα επιχειρήσει να διασφαλίσει ρευστότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου και μερίδιο στην εκμετάλλευση των νέων επιφανειών που θα προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημανθεί πως η εισηγμένη βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει, θα πρέπει να έχει και την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών, γεγονός που σίγουρα περιπλέκει τα πράγματα. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν στο τέλος του 2016 στα 127,9 εκατ. ευρώ, έναντι 124,65 εκατ. ευρώ το 2015.

Κατά τη χρήση του 2016, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες της τάξεως των 20,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 24,34 εκατ. ευρώ το 2015. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών είναι λογιστικό και οφείλεται στην αρνητική αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της Pasal στην εύλογη αξία τους. Ειδικότερα, από τη σχετική αναπροσαρμογή του 2016, προέκυψαν ζημίες της τάξεως των 16,43 εκατ. ευρώ. Η αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται πλέον στα 97,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν στα 3,15 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 3,44 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2015. Για το τρέχον έτος, εφόσον έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, που αποτελεί και το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την παροχή ρευστότητας, η διοίκηση της εταιρείας θα εστιάσει και στην ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα