Πως θα σώσετε τα χωράφια από τους δασικούς χάρτες

Με αποβολή από ιδιοκτησίες δεκαετιών και επιστροφές επιδοτήσεων αλλά και διακοπή κάθε δραστηριότητας ακόμη και σε τουριστικές περιοχές απειλούνται χιλιάδες αγρότες και όχι μόνο, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, υπό αμφισβήτηση βρίσκονται ιδιοκτησίες άνω του 1,5 εκατ. στρεμμάτων τα οποία το 1945 εμφανίζονταν ως δασικά ενώ με την πάροδο των χρόνων έγιναν αγροτικά.

Οι εκτάσεις αυτές μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεωρούνται δασικές και ως εκ τούτου εξαιρούνται των επιδοτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτές.

Σήμερα περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα που έχουν γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ 1.193.368 στρέμματα που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση είναι σήμερα καταχωρημένα ως δασικές περιοχές.

Τα στρέμματα αυτά έχουν προκύψει με την ανάρτηση του 45% των δασικών χαρτών, κάτι που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωσή τους τα αμφισβητούμενα στρέμματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια!

Την ίδια στιγμή τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πολλά νησιά όπου οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί χορτολιβαδικές στην ουσία να θεωρούνται δασικές με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να αναπτύξουν εκεί καμία δραστηριότητα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουν καταγραφεί πολλά λάθη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πρέπει να καταβάλλουν τεράστια ποσά για… θεραπεία τους. Για παράδειγμα στο Πήλιο 800 στρέμματα με ελιές από λάθος φωτοερμηνεία χαρακτηρίστηκαν δασικές!

Εκτός αυτών των κραυγαλέων περιπτώσεων, έχει προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή τα αυθαίρετα τα οποία η κυβέρνηση εξαίρεσε από τους χάρτες. Ομως, δεν έκανε το ίδιο και για τα χωράφια σ’ αυτές τις περιοχές. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΓΕΩΤΕΕ αλλά και των κινήσεων των δασολόγων οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εμείς προσφύγαμε στο ΣτΕ επειδή θεωρούμε ότι είναι άδικο να μένουν στο απυρόβλητο οι καταπατητές που έχτισαν αυθαίρετα και ταυτόχρονα να κυνηγάνε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τις δασικές εκτάσεις για παραγωγικούς σκοπούς και να τους εξαιρούν. Θεωρούμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης αντισυνταγματική», λέει ο κ. Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.

Πάντως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση τέσσερις είναι οι κατηγορίες κτημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:

Τα ΔΑ: Πρόκειται για εκτάσεις που κατά την αεροφωτογράφηση του 1945 ήταν δασικές εκτάσεις που μετατράπηκαν σε αγροτικές στα χρόνια που ακολούθησαν.

Τα ΑΔ: Αυτές είναι αγροτικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες του 1945 που έγιναν στην πορεία δασικές.

Οι ΑΝ: Εκτάσεις που κρίθηκαν αναδασωτέες.

Οι ΧΧ: Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες τώρα περνούν στη διαχείριση του Δημοσίου.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος