Νέο ρεκόρ θα "χτυπήσει" ο τουρισμός το 2017

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2017.

Οι επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο, εκ των οποίων οι 500.000 αφορούν τον προορισμό της Αθήνας. Στις εκτιμήσεις του δεν συμπεριλαμβάνει νούμερα και στοιχεία που αφορούν τον οδικό τουρισμό για το 2017. Είναι μόνο αεροπορικές θέσεις.

Για την εφετινή περίοδο, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε «Value For Money» προορισμό στη διεθνή τουριστική κονίστρα εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ισπανία ανέβασε τις τιμές και εξάντλησε τη δυναμικότητά της. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κερδίζει από τώρα κρατήσεις.

Εφέτος θα πετύχει και καλύτερο μέσο έσοδο σε σχέση με πέρυσι καθώς οι προσφερόμενες τιμές θα «κρατήσουν» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συνολικά έσοδα.

Οσον αφορά στα έσοδα των επιχειρήσεων είναι άδικη η υπερφορολόγησή τους, που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους και ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν αναγνωρίσιμο Brand και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αναγνωρίσιμων προορισμών.

Μάλιστα, το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο αν προστεθεί σε αυτές και το τέλος διανυκτέρευσης, τη στιγμή που η αιμοραγία από τις απώλειες στα τουριστικά έσοδα συνεχίζεται από τη μη φορολόγηση των καταλυμάτων στο Airbnb.

Από τη μία ζητάμε οι τουριστικές επιχειρήσεις να φορολογούνται και από την άλλη ακόμα να μην έχει δημιουργηθεί το μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που θα συμπεριλάβει τα καταλύματα που βρίσκονται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Η παρούσα κατάσταση σημαίνει ότι και πάλι θα υπάρχουν απώλειες στα φορολογικά έσοδα, ενώ, δεν δημιουργεί τις ίδιες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων.

Για το τέλος διανυκτέρευσης, αν είναι να επιβληθεί, να ισχύσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού τα έσοδα των 75 εκατ. ευρώ που αναζητώνται θα επιτευχθούν τους συγκεκριμένους μήνες. 
 
ered.gr