Σταθερή η αγορά γραφείων της Θεσ/νίκης το 2016

Σταθερός παρέμεινε ο κλάδος των γραφείων στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2016 με μικρό δείγμα αύξησης της ζήτησης.

Η εικόνα αυτή αφορούσε κυρίως στη μίσθωση χώρων γραφείων και γραφείων Α κατηγορίας. Τα ακίνητα αφορούσαν κυρίως επιφάνειες από 100 έως 200 τετραγωνικά μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία ΔΑΝΟΣ υπάρχουν κάποιες εταιρείες που επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές στην αγορά προκειμένου να αποκτήσουν τους «ιδανικούς» γραφειακούς χώρους. Οι προνομιακές αποδόσεις για χώρους γραφείων παρέμειναν μεταξύ του 8,5% με 9%.

Όπως αναφέρει η ΔΑΝΟΣ, δεν παρατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους στην αγορά της Θεσσαλονίκης κυρίως λόγω της κακής ποιότητας των ακινήτων, ενώ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη και προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Εργα που θα αλλάξουν το «προφίλ» της πόλης

«Σταθμό» στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων αποτέλεσε το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Η μεταφορά όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας (που περιλαμβάνουν 750 εργαζομένους) στα νέα γραφειακά κτίρια και το γραφείο του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η μετεγκατάσταση θα επιτύχει μια σημαντική μείωση του κόστους καθώς όλες οι υπηρεσίες θα συγκεντρωθούν σε ιδιωτικά κτίρια. Κατασκευαστής του σημαντικού αυτού Project ήταν η εταιρεία Αθωνική Τεχνική η οποία διατήρησε τα στοιχεία του παλαιού εργοστασίου αερίου και συγχρόνως παρέδωσε ένα νέο «πράσινο» κτίριο.


Στο ισόγειο του συγκροτήματος θα αναπτυχθούν 50 εμπορικά καταστήματα από 50 έως 180 τ.μ ενώ στο υπόγειο θα λειτουργήσει 24ωρο πάρκινγκ καθώς και βοηθητικοί χώροι. Η εταιρεία ΔΑΝΟΣ έκανε μια έρευνα αγοράς για την Αθωνική Τεχνική προκειμένου η εμπορική χρήση να μην είναι ανταγωνιστική αλλά να έχει μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει τον χαρακτήρα της περιοχής και να δημιουργήσει μια νέα τάση στη Θεσσαλονίκη. Τόσο στους πολίτες της πόλης όσο και στους επαγγελματίες, εμπόρους και καταναλωτές. 

Μεταξύ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να δώσουν «ανάσα» στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης είναι και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την Αγορά Μοδιάνο. Προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχτηκε η One Outlet με οικονομική προσφορά €1,9 εκατ. Η Αγορά Μοδιάνο αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πρώτα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με βασικό δομικό υλικό το σκυρόδεμα. Αποτελείται από 144 καταστήματα, επιφάνειας από 5 έως 30 τ.μ το καθένα καθώς και δυο κιόσκια.



ered.gr