Τουρισμός: Η κρίση Ρωσίας-Τουρκίας στρέφει τους Ρώσους στην Ελλάδα

Μεγάλος κερδισμένος από την κρίση Ρωσίας-Τουρκίας μπορεί να αναδειχθεί ο ελληνικός τουρισμός. Πόσοι Ρώσοι ταξίδευαν στην Τουρκία, οι τουρ οπερέιτορ και τα μερίδια αγοράς. Καθοριστικές οι άμεσες κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών. «Κλειδί», η εξπρές έκδοση βίζας.

Ανατρέπει άρδην όλα τα δεδομένα στην τουριστική σκακιέρα της Μεσογείου η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η οποία απείλησε να οδηγήσει σε σύρραξη τις δύο χώρες.

Η Ελλάδα εμφανίζεται αυτή τη στιγμή -και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- ως η βασική εναλλακτική λύση που έχουν στη διάθεσή τους οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ, μετά το κλείσιμο των δύο δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων: της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Δύο καταρρίψεις αεροπλάνων σε διάστημα ελάχιστων ημερών αποδείχθηκαν αρκετές για να βρεθούν χωρίς αγορές-προορισμούς οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ. Κι αν από το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου, δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό των Ρώσων, οι ταξιδιωτικοί όμιλοι της Ρωσίας υπολογίζεται ότι «μετράνε» ζημίες έως και 1,5 δισ. ρούβλια (πάνω από 20 εκατ. ευρώ), τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην περίπτωση της Τουρκίας.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους δεν οδήγησε μόνο τις δύο χώρες στα πρόθυρα της πολεμικής αναμέτρησης. Δοκιμάζει, ήδη, τις αντοχές των Ρώσων τουρ οπερέιορ αλλά και των ξενοδόχων της Τουρκίας, οι οποίοι απειλούνται άμεσα με τεράστια οικονομική ζημία.

Και πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν η Τουρκία είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε παραθεριστική «Μέκκα» των Ρώσων και χρυσοφόρα αγορά για τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ.

Πόσο προσοδοφόρα είναι για τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ η Τουρκία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι φέτος εκτιμάται πως έκαναν διακοπές στην Τουρκία 3,5 εκατ. Ρώσοι.

Το καλοκαίρι, μάλιστα, υπολογίζεται ότι φιλοξενήθηκαν σε παραθεριστικά κέντρα της Τουρκίας 2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν πρόσφατα γνωστά στη ρωσική αγορά, τον Ιούνιο φιλοξενήθηκαν στην Τουρκία 653.000 Ρώσοι, τον Ιούλιο 686.000 και τον Αύγουστο 636.000. Το 2014, μάλιστα, τα μεγέθη ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά καθώς οι Ρώσοι τουρίστες έφθασαν τους 805.000 (σε ένα μήνα) κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Τουρκία εμφανίζονται να ελέγχουν σε συντριπτικό βαθμό μόλιςπέντε ταξιδιωτικοί όμιλοι. Αυτοί, δηλαδή, με τους οποίους θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Έλληνες ξενοδόχοι, αν θέλουν να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος των Ρώσων τουριστών που δεν θα μπορέσουν να πάνε για διακοπές στην Τουρκία το 2016.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα μερίδια αγοράς που απέσπασαν το 2015 οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ που διακίνησαν πελάτες τους στην Τουρκία έχουν ως εξής: Coral 22%, Pegas 18,4%, TEZ Tour 17,7%, Biblioglobus 12,7%, Anex Tour 11,3%.

Η ρήξη των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, ωστόσο, ενδέχεται να δρομολογήσει ραγδαίες ανακατατάξεις στην ταξιδιωτική αγορά της Ρωσίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές από τη Μόσχα, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια» του ανταγωνισμού, με στόχο να πληγούν οι τουρ οπερέιτορ που θεωρούνται τουρκικών συμφερόντων.

Πηγές από την ταξιδιωτική αγορά της Μόσχας χαρακτήριζαν «χρυσή ευκαιρία» για την Ελλάδα τις εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

«Η χώρα σας θα πρέπει να είναι έτοιμη να αρπάξει την ευκαιρία προκειμένου να προσελκύσει τους Ρώσους τουρίστες που δεν θα πάνε στην Τουρκία. Με μια βασική προϋπόθεση, βέβαια: να μην κλιμακωθεί η ένταση και να μην εξελιχθεί σε αντιπαράθεση της Ρωσίας συνολικά με το ΝΑΤΟ, του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις άμεσες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο λόγος, όπως εξηγούν είναι πως θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την έκδοση της νέας βίζας με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό των Προξενείων καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες αλλά για να προσελκυστεί μεγάλο μέρος των Ρώσων που θα πήγαιναν στην Τουρκία απαιτεί πολύ περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό στα Προξενεία της Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης και Νοβοροσίσκ. Επιπλέον, θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερα visa center».

Στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ρωσικής πελατείας, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, μπαίνουν και η Βουλγαρία και Κροατία, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν παρά μόνο μικρό αριθμό Ρώσων τουριστών.

Η Ελλάδα, αντίθετα, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών. Σύμφωνα με ταξιδιωτική πηγή από μεγάλο γραφείο της Μόσχας, από τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία) καταγράφονται ήδη αρκετές περιπτώσεις ταξιδιωτών οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία και άλλαξαν τις κρατήσεις τους επιλέγοντας Ελλάδα.

Άλλες πηγές από τη ρωσική πρωτεύουσα επισημαίνουν πως «Τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιηθεί το γεγονός πως το 2016 έχει ανακηρυχθεί έτος Ελλάδας στη Ρωσία (και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα αντίστοιχα), ώστε να υποστηριχθεί πολλαπλά η προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων Ρώσων τουριστών. Σημείωναν, πάντως, με νόημα πως μέχρι στιγμής «δεν έχει γίνει τίποτα!».

Υπενθυμίζεται πως φέτος η Ελλάδα μέτρησε πάνω από 750 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από πέρυσι εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι ήταν, σε μεγάλο βαθμό, «υπεύθυνοι» για τα εντυπωσιακά ρεκόρ που σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός το 2013.



euro2day.gr