Συνολικής αξίας 197 τρισ. ευρώ ή 27.650 ευρώ ανά πολίτη υπολογίζεται ότι είναι σήμερα το κτιριακό απόθεμα και οι σχετικές υποδομές σε σύνολο 32 χωρών παγκοσμίως, οι οποίες είναι υπεύθυνες για 87% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τον σχετικό δείκτη Αrcadis Global Built Asset Wealth Index, που υπολογίζει τη διανομή του παγκόσμιου πλούτου. Τον δείκτη επιμελείται το κέντρο οικονομικών κι επιχειρηματικών μελετών CEBR, για λογαριασμό της Αrcadis.
Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Κίνα έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ με βάση την αξία του κτιριακού της αποθέματος, καθώς αυτό αγγίζει πλέον τα 42,8 τρισ. ευρώ, και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ακολουθούν, στη δεύτερη θέση, οι ΗΠΑ με αξία 33,1 τρισ. ευρώ. Ενα επίσης σημαντικό συμπέρασμα είναι η δραματική μεταστροφή της ροής του παραγόμενου κτιριακού πλούτου προς τις αναδυόμενες οικονομίες και εις βάρος των παραδοσιακών οικονομικών υπερδυνάμεων, στις οποίες η αξία του κτιριακού αποθέματος διολισθαίνει συνεχώς από το 2012.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τάσης είναι η εικόνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφεται αποεπένδυση στον κλάδο των κατασκευών /υποδομών, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας και των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2000 και μετά στη Γερμανία η πτώση αγγίζει το 21%, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφεται επίσης στη Ρωσία (-18,2%), στη Γαλλία (-10,2%), στη Βρετανία (-8,9%) και στην Ολλανδία (-5%). Από το 2012 και μετά όμως, τη μεγαλύτερη κάμψη με 3,8% σημειώνει η Ισπανία, ως αποτέλεσμα του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα, αλλά και λόγω της μεγάλης κρίσης που σημειώθηκε στην αγορά ακινήτων και στον κατασκευαστικό κλάδο. Συνολικά, για τα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι η πτωτική αυτή τάση της αξίας των κτιρίων και των υποδομών στην Ευρώπη θα διατηρηθεί.
Πάντως, με βάση την κατά κεφαλήν αξία του κτιριακού πλούτου, την πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Ιταλία, καθώς αντιστοιχούν 116.745 ευρώ για κάθε Ιταλό πολίτη, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (115.923 ευρώ), το Βέλγιο (113.000 ευρώ) και η Γερμανία (111.313 ευρώ). Ακολουθούν κατά σειρά η Ισπανία (110.378 ευρώ), η Γαλλία (110.200 ευρώ) και η Βρετανία με 68.447 ευρώ. Αντίστοιχα, παρότι η Κίνα διαθέτει την υψηλότερη αξία παγκοσμίως, ο πληθυσμός του 1,4 δισ. ανθρώπων σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν αξία διαμορφώνεται σε μόλις 30.600 ευρώ, που είναι μόλις η 24η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως, πίσω από χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι έως το 2025 η Κίνα θα διαθέτει πλούτο κτιρίων διπλάσιο από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, δείγμα της σημαντικής έμφασης της χώρας προς επενδύσεις σε υποδομές και ακίνητα.