Mega deal 15 δισ. ευρώ

Τέσσερα λιμάνια δύο αεροδρόμια και υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας – Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει το κινεζικό πακέτο βοήθειας που εξασφάλισε το οικονομικό επιτελείο.

Σε αντάλλαγμα οι Κινέζοι θα αγοράσουν ελληνικό ομόλογο αξίας €12 με €15 δισεκατομμυρίων, το οποίο θα μοχλευτεί με το πακέτο Γιούνκερ ύψους €2 δισ. , που θα οδηγηθεί σε έργα υποδομής ελλείψει κονδυλίων από το ΠΔΕ.

Τα ποσά αυτά, αναμένεται να διευκολύνουν το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ωριμάσει τους διαγωνισμούς σε βάθος χρόνου και να ανατρέψει μέσα στο 2016 τις αξίες, που μέρος της Κυβέρνησης θεωρεί distressed.

Στη βάση αυτή, ενδέχεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο μομέντουμ που σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικού ρίσκου, θα επαναφέρει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στην χώρα και θα επιτρέψει τη σύναψη συμφωνιών στη βάση μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες.

Άλλωστε όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Τεχνολογίας σε πρόσφατη εκδήλωση αποτελεί ακρότητα η συλλήβδην καταδίκη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός του Πειραιά, τα λιμάνια του Ηρακλείου, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέσει τη Μεσσηνία με την Αλεξανδρούπολη σε 4 ώρες.

Ακόμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις Βρυξέλλες έχουν συγκατανεύσει στο πρόγραμμα αυτό με αντάλλαγμα τη συμμετοχή γερμανικών και γαλλικών εταιρειών στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

ered.gr