Μετά το Πάσχα ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον Πρίνο

Το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πρίνου από την έναρξη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου σηματοδοτούν τα εγκαίνια του γεωτρυπάνου «Energean Force», ιδιοκτησίας της Energean Oil & Gas, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Πέραμα.


Το Energean Force είναι το πρώτο ελληνικό πλωτό γεωτρύπανο στην ιστορία. Φέρει την ελληνική σημαία και μετασκευάστηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, δίνοντας δουλειά σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους στην περιοχή. Το Energean Force πρόκειται να εκτελέσει συνολικά 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο, στο κοίτασμα Έψιλον και στον Βόρειο Πρίνο στη διάρκεια της διετίας. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα προκύψουν 48 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Καβάλας. 
 

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, που έχουν πιστοποιηθεί στον Κόλπο της Καβάλας από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipoise, καθώς και η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών ημερησίως. Η αξιοποίηση των διαπιστωμένων (2P) αυτών αποθεμάτων θα διασφαλίσει τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία την μοναδική στην Ελλάδα παραγωγή πετρελαίου καθώς και τις θέσεις απασχόλησης, οι οποίες σήμερα φτάνουν τις 307 άμεσα, ενώ εκτιμάται ότι έμμεσα ξεπερνούν τις 1.000 στην τοπική οικονομία της Καβάλας.

Από την υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος και με την παραδοχή για διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου μεταξύ των 55 και των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, τα συνολικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την καταβολή φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενους φόρους και δικαιώματα (royalties) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. Από αυτά, περισσότερα από 60 εκατ. θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία, μέσω της απόδοσης του περιφερειακού φόρου 5% που υπολογίζεται επί της κερδοφορίας της παραγωγικής δραστηριότητας με βάση την ελληνική νομοθεσία. Τα έμμεσα οφέλη (μισθοί, προμήθειες, μεταφορές, ενοικιάσεις κ.α.) για την οικονομία είναι, βεβαίως, πολλαπλάσια.

«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εταιρεία μας, την τοπική οικονομία της Καβάλας αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες για επενδύσεις συνθήκες, η Energean προχωρεί σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με δεκαπέντε νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο. Ένα πρόγραμμα που αποτελεί μονόδρομο για την συνέχιση της πετρελαϊκής δραστηριότητας και τη διασφάλιση της απασχόλησης στην περιοχή, ένα πρόγραμμα που, με την αύξηση της παραγωγής, θα θωρακίσει τον Πρίνο έναντι των μεταβολών στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες συχνά είναι ιδιαίτερα βίαιες, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες. Η Energean, το επιστημονικό της δυναμικό και οι εργαζόμενοί της εγγυώνται την ανάπτυξη των διαπιστωμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, πάντοτε σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, με αρμονική συνύπαρξη προς τον τουρισμό και με απόλυτο σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Με το Energean Force, o Πρίνος περνά στη νέα εποχή» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Το Energean Force

Το νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force αγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία KCA Deutag. Η συνολική επένδυση στο γεωτρύπανο είναι της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων.

Το Energean Force έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μέγιστο βάθος θαλάσσης 220 μέτρων και να φτάσει σε βάθος γεώτρησης 6.700 μέτρων, ενώ έχει προσωπικό 116 άτομα. Το Energean Force θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, θα συνεχίσει στην εξέδρα Beta του Πρίνου και στη συνέχεια θα εκτελέσει γεωτρήσεις από τη νέα εξέδρα Lamda στο κοίτασμα Έψιλον.

voria.gr