Η ζωή στην πόλη δεν αρέσει στους Έλληνες

Έξι στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Τα στατιστικά της δυσαρέσκειας

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες δείχνουν να ενοχλούνται από τηνηχορύπανση (66%) και την ατμοσφαιρική ρύπανση (65%)ως δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα της αστικής ζωής, ενώ το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχει ικανοποιητικούς χώρους πρασίνου και πάρκα στην πόλη του.

Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό (62%) αυτών που θεωρούν ότι η πόλη τους αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο ή οργάνωση. Η πλέον δυσαρεστημένη ηλικιακή ομάδα πολιτών είναι οι άνθρωποι μεταξύ 35 και 64 ετών.

Αναλυτικότερα, περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της Αττικής με 63% και λιγότερο της Θεσσαλονίκης με 51%.

Στην Αττική το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας καταγράφεται στον Πειραιά με 83% και το χαμηλότερο στα Βόρεια και τα Δυτικά προάστια με 49% και 50% αντίστοιχα.

Στο Δήμο Αθηναίων δυσαρεστημένοι δηλώνουν το 71% των ερωτηθέντων.

Τα ποσοστά των ικανοποιημένων είναι υψηλότερα στις μικρές ηλικίες 18-24 με 67% και πέφτουν μέχρι το 30% στην κατηγορία 55-64 για να ανέβουν στο 40% από 65 και πάνω.

Αντίθετα, οι δυσαρεστημένοι είναι περισσότεροι στις ηλικίες 55-64 και πέφτουν στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων συμφωνούν ότι οι πόλεις πάσχουν από ηχορρύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση σε ποσοστό 67% και 65% αντίστοιχα, ενώ σε ποσοστό πάνω από 60% απαντούν ότι ούτε οι ελεύθεροι χώροι είναι αρκετοί ούτε οι πόλεις τους αναπτύσσονται και πολεοδομούνται με σχέδιο και οργάνωση.

Ο Δήμος Αθηναίων καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας από ηχορρύπανση και ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα οποία ξεπερνούν το 90%, ενώ συνολικά τα χείριστα ποσοστά καταγράφει η περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στους ελεύθερους χώρους ουραγός είναι ο Πειραιάς με 78% δυσαρεστημένους, ενώ οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων απαντούν σε ποσοστό 75% ότι η πρωτεύουσα αναπτύσσεται άναρχα.


Το WWF Ελλάς στην ημέρα της Γης

«Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας στην πόλη έχουμε μία μόνο επιλογή: να τη βελτιώσουμε. Το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να το κάνουμε. Η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να συμμετέχουμε στη WWF – Καλύτερη Ζωή, να δικτυωθούμε με ενεργούς πολίτες και πρωτοβουλίες, να εφαρμόσουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη. Με λίγα λόγια, η Ώρα της Γης 2015 είναι μια αφορμή για να αγκαλιάσουμε έναν άλλον τρόπο ζωής, να γίνουμε «ελαφρύτεροι» για τον πλανήτη και να αλλάξουμε, βήμα – βήμα, τα στατιστικά στοιχεία ερευνών, όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος της WWF – Καλύτερη Ζωή ενόψει της Ημέρας της Γης το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30.

Στη φετινή Ώρα της Γης, το WWF Ελλάς έχει προσκαλέσει όλους τους δήμους της χώρας να σβήσουν σημαντικά μνημεία και τοπόσημα της πόλης τους, καθώς και να ενημερώσουν τους δημότες τους για το πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή και τα οφέλη της συμμετοχής τους σε αυτό, μέσα από την ιστοσελίδα: http://kalyterizoi.gr/.


econews.gr