Δεν είναι πολυτέλεια η ασφάλιση κατοικίας στις σεισμογενείς περιοχές

Αν και η Ελλάδα είναι μία χώρα με αρκετές «σεισμογενείς ευαισθησίες» και τους κατοίκους της να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς την συναισθηματική σχέση που έχουν αναπτύξει με «το σπίτι τους», οι ασφαλίσεις κατοικίας είναι πολύ περιορισμένες. Μόνο οι δύο στις δέκα κατοικίες είναι ασφαλισμένες και αυτό προέκυψε ουσιαστικά στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας με την έκρηξη της παροχής στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς θεωρούν ότι η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί πολυτέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών είναι μία εξαιρετικά προβληματική παράμετρος. Κι όσοι βεβαίως διαμένουν σε σεισμογενείς περιοχές, είναι φρόνιμο να καλύψουν ασφαλιστικά τις κατοικίες τους.


Βέβαια ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιλαμβάνει πολλές καλύψεις και φυσικά στην αγορά υπάρχουν πολλαπλές επιλογές και μάλιστα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και προσαρμοσμένες στη οικονομική συγκυρία που διανύουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι καλό ο ενδιαφερόμενος για την σωστή ασφάλιση της κατοικίας του να έχει εξετάσει με σχολαστικότητα όλους τους κινδύνους που έχει η περιοχή που διαμένει και τα συνήθως απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) από τα οποία μπορεί να κινδυνεύσει.

Ειδικότερα στην ασφαλιστική αγορά διατίθενται πλήθος προγραμμάτων. Και γενικότερα το κόστος για την ασφαλιστική κάλυψη ενός σπιτιού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, συγκρινόμενο με την ασφαλιστική κάλυψη του αυτοκινήτου. Βέβαια όπως και στην ασφάλιση του αυτοκινήτου έτσι και στην ασφάλιση της κατοικίας προκύπτει έπειτα από πολλούς παράγοντες.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ασφαλιστική κάλυψη για τον κίνδυνο του σεισμού παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο σε κτίρια που είναι κατασκευασμένα από το 1960 και μετά, δεδομένου ότι από τότε άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής κτιρίων.

Οι πολίτες πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι στη σημερινή οικονομική περίοδο είναι δύσκολη η αντικατάσταση οποιασδήποτε καταστροφής της περιουσίας τους κι ως εκ τούτου με μικρό κόστος το οποίο προσφέρει η ασφαλιστική κάλυψη είναι εφικτό να γίνει η αντικατάσταση της απώλειας αν υπάρξει ανάγκη.

Είναι ωραίο λοιπόν να μπορείς να επιλέξεις ασφάλεια κατοικίας, αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις και να γλιτώνεις χρήματα. Όπως και να αποφασίζεις εσύ για την ασφάλεια της κατοικίας σου - η επιλογή της εταιρείας και του προγράμματος να είναι δική σου.

Η ασφάλεια κατοικίας παρέχει την δυνατότητα να καλυφθούν πλήθος κινδύνων - οι επιλογές του ενδιαφερόμενου είναι πολλές – και φθορών στο οίκημα. Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχει πλήθος προγραμμάτων τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε πολίτη, στην αξία της κατοικίας του αλλά και το σημαντικότερο στις οικονομικές του δυνατότητες.

tovima.gr