Έργα ανάπλασης, ενέργειας και μέσα σταθερής τροχιάς το μέλλον των έργων στην Ελλάδα

Φτάνοντας στο σημείο να μιλάμε για ολοκλήρωση των δικτύων αυτοκινητοδρόμων και προώθηση των βασικών έργων για τον σιδηρόδρομο η Ελλάδα περνά στο επόμενο επίπεδο. Ευτυχώς θα έλεγα εγώ καθώς αυτό το γεγονός θα επιτρέψει στη χώρα να στρέψει τα κονδύλια υποδομών σε άλλα έργα που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα.

Το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι ποια θα είναι τα μελλοντικά μεγάλα έργα και υποδομές της χώρας; Ποια έργα θα μας απασχολήσουν; Σίγουρα το ερώτημα είναι ρητορικό άρα και η απάντηση. Μετά από 6-8 χρόνια οι ανάγκες της χώρας θα είναι διαφορετικές από σήμερα.

Μία από τις μεγάλες αδυναμίες της Ελλάδας και όλων των αστικών της κέντρων είναι η ανάπτυξη των πόλεων που στερούνται πολεοδομικής ορθότητας και ελεύθερων χώρων. Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν μεγάλες ανάγκες από απελευθέρωση χώρων. Το ίδιο έχουν και οι υπόλοιπες μεγάλες και μεσαίες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη σαφώς υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες με την πρωτεύουσα να χρίζει άμεσης «απελευθέρωσης» χώρων σε αρκετές περιοχές. Η αύξηση του πρασίνου σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα μας απασχολήσει στο σύντομο μέλλον.

Ένα άλλο μεγάλο πεδίο που θα μας απασχολήσει είναι τα έργα ενέργειας. Συγκεκριμένα τα έργα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φωτοβολταίκά, αιολικά πάρκα, γεωθερμία και άλλες μορφές ΑΠΕ θα έχουν την τιμητική τους τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα δεν θα τα δούμε με την σημερινή τους μορφή που λόγω επιδότησης το σύστημα ανάπτυξης ΑΠΕ είναι λίγο καιροσκοπικό. Το ζητούμενο που είναι δυνατό σημείο είναι η απεξάρτηση της χώρας από ρυπογόνες μορφές ενέργειας καθώς αυτή είναι και η παγκόσμια τάση.

Ένα τρίτο πεδίο έργων είναι τα έργα σταθερής τροχιάς. Με την ολοκλήρωση των βασικών δικτύων Μετρό (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και του βασικού δικτύου σιδηρόδρομου της χώρας ανοίγει την πόρτα για πολλά συμπληρωματικά έργα.

Καταρχάς ανοίγει η πόρτα για σιδηροδρομικά έργα στην Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα. Σε δεύτερο πλαίσιο έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έρθει να συμπληρώσει τα έργα που ήδη υπάρχουν, που κατασκευάζονται ή που προγραμματίζονται. Και τρίτον πιστεύω ότι θα ανοίξει επιτέλους η πόρτα για την ανάπτυξη Τραμ σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο κ.α

Ο προγραμματισμός μελλοντικών έργων τουλάχιστον στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης δεν είναι θέμα τάσης αλλά αναγκών. Η χώρα μας έχει μία μεγάλη ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να αλλάξει επίπεδο στην προώθηση έργων παρόμοιων με αυτές τις προηγμένες χώρες και να μην είναι μόνο η χώρα των οδικών έργων.

Αυτό αν θα το επιλέξουμε είναι θέμα πολιτικών και διαχείρισης των μελλοντικών κονδυλίων για ανάπτυξη, διαρκή ανάπτυξη με διακριτούς στόχους και έργα που να αποσκοπούν στην πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της χώρας μας που αύριο γιορτάζει 193 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Ας θυμόμαστε ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία στα επόμενα 7 χρόνια και με δεδομένη την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, να οριοθετήσουμε όλους εκείνους τους στόχους για το αύριο της Ελλάδας που θα κάνουν το 2021 μία πραγματική γιορτή και την αφετηρία για μία διαφορετική και μία εντελώς Ευρωπαϊκή Ελλάδα, μιας και η Ελλάδα είναι η καρδιά και η ανάσα της Ευρώπης.

ypodomes.com