Τουρισμός Υγείας: Έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, διαθέτουν τα δύο αναγκαία προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, το ένα είναι οι υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και, το άλλο, οι προσιτές τιμές.

Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποδειχτεί μία χρυσοφόρα πηγή για την περιοχή, που διαθέτει και υπερσύγχρονα ιατρικά κέντρα, έχει μεγάλη παράδοση στις μεταμοσχεύσεις και την καρδιοχειρουργική και εξαιρετικό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο τουρισμός υγείας έχει λαμπρές προοπτικές, όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα της γειτονικής Τουρκίας, που έχει μπει στο χώρο επιθετικά, με μεγάλες επενδύσεις και ισχυρά φορολογικά κίνητρα, κτίζοντας ολόκληρα ....ιατρικά χωριά.

«Η περιοχή μας έχει διαχρονικά διακριθεί στους τομείς της καρδιοχειρουργικής, των μεταμοσχεύσεων, αλλά και της νευροχειρουργικής όπως και της υποβοήθησης της γονιμότητας, με τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έχει το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας, ενώ στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε ιδιωτική κλινική, βρίσκεται το μεγαλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγους Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από το βήμα του συνεδρίου «Ο Τουρισμός στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Δημιουργώντας Τουριστική Συνείδηση», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 30ης Philoxenia.


Υπάρχει λοιπόν ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα και ο ιατρικός κόσμος, μέσα από τη συνεργασία του ΙΣΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, θα είναι έτοιμος από το 2015 να απαντήσει. Ο ρόλος του Συμβουλίου θα είναι ουσιαστικός και πολύ κρίσιμος καθώς θα ελέγχει και θα κρίνει όσους επιχειρούν στον τουρισμό υγείας, αλλά και θα προσφέρει υποστήριξη στις επιχειρήσεις αυτές, ενώ , παράλληλα θα προωθεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των ιατρικών κοινοτήτων, κάτι πολύ σημαντικό για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό.

Σε επόμενη φάση, ο τουρισμός υγείας μπορεί να αναπτυχθεί και με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, που θα εξασφαλίζουν μακροχρόνιες συνεργασίες.

«Έχουμε κάθε λόγο και όφελος να επενδύσουμε στον τουρισμό Υγείας, αν κρίνουμε από το παράδειγμα του Βερολίνου μα και άλλων πόλεων. Ένας απλός τουρίστας, στο Βερολίνο, κάνει δύο διανυκτερεύσεις και ένας επισκέπτης υγείας, κάνει 11 διανυκτερεύσεις, ενώ το αποτέλεσμα για τον τουρισμό να είναι πολλαπλασιαστικό καθώς οι ασθενείς ταξιδεύουν συνήθως μαζί με κάποιο συνοδό».

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική διαθέτουν εξαιρετικά κέντρα αποκατάστασης, ενώ και οι νεφροπαθείς, μπορούν να συνδυάσουν την αγωγή των αιμοκαθάρσεων με διακοπές.

Ωστόσο, στο δρόμο προς την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, θα πρέπει να ληφθούν και ορισμένα κρίσιμης σημασίας μέτρα, όπως:

-Ο τουρισμός Υγείας θα πρέπει απο το υπουργείο Τουρισμού να περάσει στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

- Οι υπηρεσίες Υγείας θα πρέπει να πιστοποιούνται με ειδικά και όχι με τα «κλασικά» συστήματα που αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες εκτός του χώρου υγείας.

Ο τουρισμός υγείας απαιτεί ειδική μέριμνα και μεταχείριση, όπως ακριβώς και τα άτομα που απευθύνονται στα ιατρικά κέντρα.
 
voria.gr