Μάχη για έργα πληροφορικής 1 δισ. ευρώ

Έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ καλούνται να κατακυρώσουν μέχρι το τέλος του 2014 οι φορείς του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για έργα που αφορούν διάφορους οργανισμούς της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και έχουν ως στόχο τη βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρουν σημαντική μείωση των δαπανών, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με το Σύζευξις ΙΙ. Η συντριπτική πλειονότητα των έργων αυτών χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κυρίως από τα επιχειρησιακά προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Βάσει των υπαρχόντων δεσμεύσεων, τα έργα αυτά θα πρέπει να κατακυρωθούν μέχρι το τέλος του 2014 προκειμένου να μην χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ και αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ανέρχεται περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής τα έργα που έχουν κατακυρωθεί από τις αρχές του 2013, οπότε ουσιαστικά ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για τα δύο μεγαλύτερα -βάσει προϋπολογισμού- έργα που είναι το Σύζευξις ΙΙ και η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές. Το πρώτο έχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 620 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο είναι στα 161 εκατ. ευρώ, οπότε είναι προφανές ότι το ποσοστό απορρόφησης θα αυξηθεί σημαντικά μόλις οι διαδικασίες για αυτά τα δύο έργα ολοκληρωθούν.


Η μερίδα του λέοντος

Μέχρι στιγμής ο ΟΤΕ δείχνει να έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος, καθώς έχει κερδίσει σχεδόν το ένα τρίτο των κατακυρωμένων έργων. Κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι ένα σημαντικό κομμάτι των έργων που έχουν ήδη κατακυρωθεί, όπως, για παράδειγμα, η επέκταση του Σύζευξις Ι, αφορούσε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Από εκεί και πέρα, ισχυρή παρουσία έχουν εταιρείες που δίνουν έμφαση στα έργα του Δημοσίου, όπως είναι η Space Hellas, η Unisystems αλλά και η Q&R, ενώ από τις εταιρείες που δείχνουν να κινούνται αρκετά «επιθετικά» είναι η Globo Technologies.

Γενικότερα, πάντως, δεν είναι λίγες οι εταιρείες πληροφορικής που περιμένουν από τα έργα του Δημοσίου να πάρουν μία σημαντική ανάσα, καθώς η οικονομική ύφεση έχει τα τελευταία χρόνια οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων τους, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα περιόρισαν τις επενδύσεις τους σε πληροφοριακές και επικοινωνιακές υποδομές.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί
Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από σαράντα διαγωνισμοί βρίσκονται σε διάφορες φάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», δώδεκα διαγωνισμοί είναι σε φάση κατακύρωσης, ενώ σε άλλους τρεις γίνεται η αξιολόγηση των δικαιολογητικών κατακύρωσης, κάτι που σημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού θα γίνουν οι ανακοινώσεις των αναδόχων. Σε αυτά περιλαμβάνονται σημαντικά έργα, όπως είναι για παράδειγμα το έργο για τον κόμβο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), γνωστό και ως G-Cloud, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων που συγκεντρώνουν οι φορείς του Δημοσίου.

Σύζευξις ΙΙ

Το έργο, βέβαια, που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτό του Σύζευξις ΙΙ, στόχος του οποίου είναι η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση περίπου 34.000 κτιρίων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώ περιλαμβάνει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για 55.000 στελέχη του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για ένα έργο από το οποίο το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ετησίως και η παρούσα διαγωνιστική διαδικασία αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρασχεθούν σε βάθος τετραετίας.


Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι στις διαδικασίες για τα υποέργα που αφορούν την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ) συμμετέχουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας! Μάλιστα, ο όμιλος ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος έχουν καταθέσει προσφορές και για τα εννέα υποέργα, ενώ δεν υπάρχει «νησίδα» για την οποία δεν υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενοι.

Επιπλέον, το Σύζευξις ΙΙ περιλαμβάνει ακόμη ορισμένα υποέργα για την ενίσχυση υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν με 172 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Για τα υποέργα αυτά, για τα οποία πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας.


imerisia.gr