Ψηφίστηκε το χωροταξικό νομοσχέδιο – Τα βασικά σημεία της κριτικής

Εγκρίθηκε και από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας με τους ψήφους των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά, το νομοσχέδιο για τη Χωροταξία ανοίγει το δρόμο για τη υλοποίηση επενδύσεωνστην πραγματική οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον υπουργό, απαντά στους επενδυτές στο ερώτημα “πού μπορώ να επενδύσω”, σε χωρικό επίπεδο και διότι πατάσσει τη γραφειοκρατία απλοποιώντας τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση», μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της – και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

—Ο αντίλογος στο νομοσχέδιο

Οι κυριότερες κριτικές, όπως τις έχει διατυπώσει η αντιπολίτευση, στο νομοσχέδιο για τη Χωροταξία αφορούν στα εξής:

*Καταργείται ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και αντικαθίσταται από τα πολύ πιο ελαστικά χωροταξικά πλαίσια, για να χωρέσουν κάθε τύπου επενδύσεις.

*Καταργούνται επί της ουσίας οι χρήσεις γης, αφού στο σύνολό τους μπορούν να υλοποιηθούν σχεδόν παντού.

*Καταργείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός με συντελεστές δόμησης που καθορίζονται ενιαία και οριζόντια. Μεταξύ άλλων καταργείται η έννοια της αμιγούς κατοικίας με αποτέλεσμα να μπορούν να δημιουργηθούν παντού πολυκατοικίες-πολυκαταστήματα-εμπορικά κέντρα.

*Καταργείται η έννοια των ελεύθερων χώρων και του περιαστικού πρασίνου αφού ακόμα και εκεί επιτρέπουν εγκαταστάσεις αστικών υποδομών, όπως είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων (κοινώς οι χωματερές)


*Θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια που στρώνουν το δρόμο για την πώληση δημόσιας γης και την υλοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και αφορούν σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ , τα Επιχειρηματικά Πάρκα, τα Εμπορευματικά Κέντρα, τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε ανοιχτή επιστολή που είχε αποστείλει προς τους βουλευτές πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ανάφερε ότι το κείμενο μετατρέπει τον εθνικό σχεδιασμό σε ένα σύνολο γενικόλογων δράσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τη χωρική, αναπτυξιακή διάσταση.

Μεταξύ άλλων το CISD αναφέρει ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά υποβαθμίζει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκφυλίζει τη χωροταξία σε εργαλείο εξυπηρέτησης ευκαιριακών πολιτικών και παραδίδει τον εθνικό πλούτο και την αξιοποίηση των νησιωτικών, ορεινών και παραμεθόριων περιοχών στα χέρια συμφερόντων χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το επίπεδο διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, οι ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές προσεγγίζονται ως προβληματικές σύμφωνα με το CISD.

—Τι διεμείφθη στη Βουλή

«Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος,Γιάννης Μανιάτης. «Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε», είπε.

«Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;» αναρωτήθηκε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) χαρακτηρίζοντας «προδήλως αντισυνταγματικές» ορισμένες διατάξεις που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων» παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ).

«Με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων “επενδυτών”» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο», υποστηρίζοντας πως «καταστρέφει ό,τι γνωρίζαμε για τη ρύθμιση και τη διαχείριση του χώρου, ό,τι γνωρίζαμε για την έννοια των πόλεων και την ανάπτυξή τους».



econews.gr