Ελληνικός συνασπισμός για τις ψηφιακές θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες

Η ζήτηση για θέσεις εργασίας που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται ταχέως - και είναι πιθανό να δημιουργηθεί έλλειψη δεξιοτήτων που μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τις ΤΠΕ ως μία από τους τρεις κλάδους στους οποίους αυξάνεται ταχύτερα η απασχόληση και ως ενέργεια ευαισθητοποίησης για τις ψηφιακές δεξιότητες η Επιτροπή ξεκίνησε, στις 6 Μαίου στην Αθήνα, την εκστρατεία "e-Skills for Jobs" στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα με θέμα "e-Skills in Europe: measuring Progress and Moving Ahead" δείχνει ότι η τάση προς υψηλού επιπέδου δεξιότητες ΤΠΕ θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις κυριότερες προβλέψεις, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011, και οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16%. Οι θέσεις για τεχνικούς μέσου επιπέδου θα μειώνονται βαθμιαία ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, υφίσταται αντίστοιχη ανάγκη αύξησης της ποιότητας και της επάρκειας των διαθέσιμων ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ιδίως εφόσον δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων. Πάνω από το 60% των διαθέσιμων ψηφιακών θέσεων εργασίας βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία.
Νέος Ελληνικός Συνασπισμός

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο κλάδος ΤΠΕ θα θεσπίσουν τον Ελληνικό Εθνικό Συνασπισμό για την Ψηφιακή Οικονομία, με στόχο τους νέους και τους πιθανούς επιχειρηματίες. Το μνημόνιο συμφωνίας θα υπογραφεί στη μεγάλη εκδήλωση e-Skills for Jobs 2014 Grand Event.

Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα της ΕΕ που δημιουργεί επισήμως εθνικό συνασπισμό, μετά τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Άλλοι Εθνικοί Συνασπισμοί συστήνονται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, και την Ισπανία.

Οι 9 εταίροι του Ελληνικού Συνασπισμού δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης εντός των επόμενων 3 μηνών και να συμπεριλάβουν περισσότερους εταίρους στο εγγύς μέλλον (επιχειρήσεις ΤΠΕ, πανεπιστήμια, ενώσεις ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας κλπ.). Ο συνασπισμός βασίζεται στην πρωτοβουλία Women & Girls Go Digital in Greece, στην οποία συμμετείχαν 21 έλληνες και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι (κυβέρνηση, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κ.λπ.) για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών και την ενίσχυση του ρόλου τους στον τομέα της τεχνολογίας. 
Πάνω από 50 εταίροι για τον Μεγάλο Συνασπισμό της ΕΕ για ψηφιακές θέσεις εργασίας

Σήμερα τρεις ακόμηοργανώνεις προσχωρούν στον Μεγάλο Συνασπισμό για ψηφιακές θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη, να εκπαιδεύσει και να προωθήσει τις ψηφιακές δεξιότητες:
  • Adobe Foundation: θα επεκτείνει το πρόγραμμα Adobe Youth Voices (AYV) σε τουλάχιστον 4 νέες χώρες στην Ευρώπη τα επόμενα 2 χρόνια, με στόχο να υπάρχουν τουλάχιστον 500 εκπαιδευτές και 22.500 επιπλέον φοιτητές μέχρι το τέλος του 2015,
  • Το έργοAltran "Campus Team" θα προσλαμβάνει κάθε χρόνο 300 νέους πτυχιούχους με πτυχίο μηχανικού. Επίσης, θα τους παρέχει κατάρτιση ΤΠΕ μέσω των προγραμμάτων της Altran Academy,
  • CSR Europe: θα διπλασιάσει τη δέσμευση μεταξύ εκπροσώπων του επιχειρηματικού κλάδου και της εκπαίδευσης, με στόχο να φθάσει τους 50.000 εκπαιδευτές μέχρι το 2020, μέσω του δικτύου του που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Βρείτε τις 50 δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται μέχρι σήμερα. Η Επιτροπή εγκαινίασε τον Μεγάλο Συνασπισμό για τις ψηφιακές θέσεις εργασίας τον Μάρτιο του 2013 για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη έλλειψη έως και 900.000 επαγγελματιών των ΤΠΕ έως το 2020. Εκτός από τη μητροπολιτική περιοχή του Άμστερνταμ και τη Χώρα των Βάσκων, δύο ακόμη τοπικοί/περιφερειακοί συνασπισμοί έχουν εγκαινιαστεί στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία. 
Οι πρωτοβουλίες των κρατών μελών παρουσιάζουν ανομοιογενή εικόνα

Τα κράτη μέλη εντείνουν τις προσπάθειές τους αν και πολλά εξ αυτών έχουν ελλείψεις στρατηγικής. Δώδεκα κράτη μέλη αξιολογούνται με 3 στα 5. Οι πιο δραστήριες χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία. Οι χώρες με σημαντική δραστηριότητα στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων έχουν το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στον τομέα των ΤΠΕ και υψηλό δείκτη καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας. 
Περισσότερες πληροφορίες

Καταπολέμηση της ανεργίας και ψηφιακή τεχνολογία (video)






ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Στον Ελληνικό Εθνικό Συνασπισμό συμμετέχουν οι ακόλουθοι οργανισμοί:
anko-eunet.gr