Ποιες βιομηχανίες υπογράφουν με τη ΔΕΗ

Το χορό των υπογραφών για τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης, αναμένεται να ανοίξουν σύντομα αρκετές βιομηχανίες, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των προτάσεων που εστάλησαν από τη ΔΕΗ.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένουν κάποιες βιομηχανίες που τηρούν επιφυλακτική στάση και πιθανόν δε θα υπογράψουν, ωστόσο η συνολική εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι σύντομα θα μπουν υπογραφές από σημαντικό αριθμό πελατών με "ειδικό βάρος" για το βιομηχανικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Βιοχάλκο, όπως άλλωστε φάνηκε και στις πρόσφατες παρουσιάσεις που έγιναν από τις θυγατρικές στην Ένωση Θεσμικών, είναι ικανοποιημένος από τις εκπτώσεις που αποφασίστηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση και θα είναι ο πρώτος που θα βάλει την υπογραφή. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΑΛ, η ΧΑΛΚΟΡ και η ΣΙΔΕΝΟΡ, με πολυάριθμα εργοστάσια σε Οινόφυτα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Θίσβη και Βόλο, θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

Εκτός της Βιοχάλκο, θετικές εμφανίζονται επίσης και οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ, που εξετάζουν τις νομικές παραμέτρους προτού καταλήξουν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Στο ίδιο μήκος και η χαρτοποιία ΜΕΛ, που επίσης περνά από το νομικό μικροσκόπιο την πρόταση της ΔΕΗ.

Από τον κλάδο της χαλυβουργίας ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η ΣΙΔΕΝΟΡ θα είναι η μόνη εταιρεία που θα υπογράψει καθώς οι δύο άλλες βιομηχανίες Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος, θέτουν ως όρο την εφαρμογή του συνολικού πακέτου που εξαγγέλθηκε και περιλαμβάνει για την ΥΤ τόσο τη διακοψιμότητα όσο και τηναντιστάθμιση. 

Αλλά και οσοι εμφανίζονται θετικοί να υπογράψουν, τονίζουν ότι υπάρχει μια αργή αλλά θετική εξέλιξη και ότι γίνονται σταθερά βήματα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοιχτά ζητήματα, με πρώτες τις τρεις βασικές εκκρεμότητες δηλαδή τη διακοψιμότητα, τηναντιστάθμιση και την επιστροφή των κερδών της ΔΕΠΑ (50 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά τους κύκλοι της κυβέρνησης πάντως εκφράζουν τηναπορία τους και τονίζουν ότι δόθηκε μεγάλη μάχη με την τρόικα προκειμένου να μην "κοπούν" ως ενισχύσεις οι εκπτώσεις που εγκρίθηκαν. Για τη διακοψιμότητα τονίζεται ότι πράγματι όπως και για την αντιστάθμιση, υπάρχουν καθυστερήσεις, που όμως δεν οφείλονται στην κυβέρνηση αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά και για ένα άλλο ζήτημα που εγείρεται από πλευράς της βιομηχανίας, την επιστροφή των κερδών της ΔΕΠΑ που είχε ανακοινωθεί (50 εκατ. ευρώ), οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο EnergyPress ότι δεν υπάρχει κανένα βέτο και ότι το μέτρο πρέπει να παρουσιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εκληφθεί ως κρατική ενίσχυση.

Χθες πάντως στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών ανάπτυξης, ο Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι η διακοψιμότητα έχει γίνει αποδεκτή καιεγκρίθηκε από την Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για την καταρχήν έγκριση ή για το τελικό πράσινο φως και επί της μεθοδολογίας.