ΤΑΙΠΕΔ: Στο σφυρί βγαίνουν τρία Ξενία

Στις 11 Οκτωβρίου καλούνται να υποβάλλουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για τα Ξενία Άνδρου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσίευσε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση για 99 χρόνια των τριών Ξενία μέσω τριών ανεξαρτήτων διαγωνιστικών διαδικασιών, με τους υποψηφίους να έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός, δύο ή και των τριών ιστορικών ξενοδοχείων που παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια κλειστά.

Τα Ξενία κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας, έχουν σχεδιαστεί από διάσημους Έλληνες αρχιτέκτονες (όπως ο Αρης Κωνσταντινίδης) και σήμερα προστατεύονται ως μνημεία αρχιτεκτονικής αξίας.

Το δυστύχημα είναι πως αρκετά εξ' αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, όπως τα τρία Ξενία που παραχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ξενία Άνδρου παραμένει κλειστό από το 1999 και χρήζει σημαντικής ανακαίνισης. Βρίσκεται επί οικοπέδου 3.423,87 τ.μ. και περιλαμβάνει την ξενοδοχειακή μονάδα («Τρίτων»), επιφάνειας 2.273 τ.μ. (εκ των οποίων τα 518 τ.μ. αντιστοιχούν σε στεγασμένους χώρους), δυναμικότητας 44 κλινών και 26 δωματίων. Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) το 1958 και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Το Ξενία Σκιάθου βρίσκεται στη διάσημη παραλία «Κουκουναριές» σε οικόπεδο 66.608 τ.μ. Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 2.542,92 τ.μ., δυναμικότητας 64 κλινών (32 δωμάτια). Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1963, αλλά το ξενοδοχείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2000.

Το Ξενία Τσαγκαράδας Πηλίου περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 2.600 τ.μ., δυναμικότητας 84 κλινών σε οικόπεδο 14.676 τ.μ. Το κτίριο, που παραμένει κλειστό από το 2003, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις: Η κατασκευή του βασικού κτιρίου έγινε το 1957, ενώ το 1965 επεκτάθηκε. Το Ξενία Τσαγκαράδας είναι μνημείο και χρήζει ανακαίνισης.
Σύμβουλος για την τιτλοποίηση εσόδων από ακίνητα

Μέχρι τις 29 Ιουλίου έχουν προθεσμία να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν και οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για το ρόλο του συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.

Στη σχετική προκήρυξη αναφέρεται πως στην τιτλοποίηση θα ενταχθούν τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση περίπου 1.000 ακινήτων τα οποία θα μεταφερθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου προωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να καλυφθεί τμήμα της «τρύπας» στα έσοδα από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται μακριά από τους στόχους του μνημονίου.



euro2day.gr