Μετρό Αθήνας: Στο τέλος Ιουλίου η λειτουργία της επέκτασης Άγ.Δημήτριος-Ελληνικό

Τέλος Ιουλίου όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσει τελικά η νέα επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από την Αττικό Μετρό η «χρυσή» ημερομηνία είναι στις 26 Ιουλίου 2013 ημέρα Παρασκευή, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες δοκιμών όλων των συστημάτων προκειμένου η μεγάλη αυτή επέκταση να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Σημειώνουμε πως η επέκταση αυτή έχει μήκος 5,5 χιλιόμετρα και θα ανοίξουν 4 νέο σταθμοί: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Είναι η μεγαλύτερη επέκταση του Μέτρο από το 2004 (η προηγούμενη ήταν η επέκταση της γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα στην Δουκίσσης Πλακεντίας με 6χλμ) και θα καλύψει μεγάλο μέρος των Νοτίων Προαστίων της πόλης που σήμερα εξυπηρετούνται μόνο με λεωφορεία.

Όλοι οι σταθμοί εδράζονται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και θα διαθέτουν είσοδο-έξοδο και από τις δύο πλευρές της Λεωφόρου. Εντυπωσιακά στέγαστρα υποδηλώνουν την παρουσία τους στους 4 σταθμούς. Κοινό στοιχείο για τους σταθμούς είναι πως έχουν κατασκευαστεί με πλαϊνές αποβάθρες όπως άλλωστε συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών του Αθηναϊκού Μετρό.

Με την λειτουργία της μεγάλης αυτής επέκτασης που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 550εκ.ευρώ, η γραμμή 2 θα διαθέτει πλέον 20 σταθμούς και θα εκτείνεται από το Ελληνικό μέχρι την Ανθούπολη, στην περιοχή του Περιστεριού. Η απόσταση Ελληνικό-Σύνταγμα θα διανύεται σε περίπου 20 λεπτά όταν η αντίστοιχη διαδρομή με ι.χ ή λεωφορείο απαιτεί τουλάχιστον 45 λεπτά οδυνηρής οδήγησης.

Η πρόσθεση των 4 νέων σταθμών της γραμμής 2 θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των σταθμών Μετρό της Αθήνας σε 64 (αν υπολογιστούν και οι 4 σταθμοί στην διαδρομή Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο). Το δε συνολικό μήκος των 3 γραμμών Μετρό θα γίνει 25,6 (γραμμή 1) + 37,7 (γραμμές 2-3)= 63,3χλμ και αν υπολογίσουμε και το κοινό τμήμα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (20,7χλμ) τότε συνολικό το μήκος των 3 γραμμών θα γίνει 84χλμ.


ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το θερινό πρόγραμμα δρομολόγησης στις γραμμές του μετρό και του ηλεκτρικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ. Το θερινό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλλεϋ, από τις 29 Ιουνίου, και στο τραμ από την 1η Ιουλίου.

Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω internet στη διεύθυνση oasa.gr.


ypodomes.com