Γιάννης Τσιπουρίδης: Χρειάζεται ένα σταθερό Επενδυτικό Πλαίσιο στις ΑΠΕ

Για την ανάπτυξη των αιολικών και των ΑΠΕ γενικότερα, χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον από την πλευρά της Πολιτείας, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τσιπουρίδη, πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ. Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς το 2013 αναμένεται να είναι η χειρότερη χρονιά για τα αιολικά από το 2004 και μετά.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη», ο κ. Τσιπουρίδης τόνισε ότι οι νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων φτάνουν φέτος μέχρι στιγμής μόλις τα 45 MW, πράγμα που σημαίνει ότι σε όλη τη χρονιά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν πιθανότατα τα 100 MW. Πρόκειται για έναν πολύ χαμηλότερο αριθμό σε σύγκριση με τα 145 MW του 2012, που σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας με άξονα το 2020. Δηλαδή, αντί να αυξάνονται οι εγκαταστάσεις αιολικών χρόνο με το χρόνο, τείνουν να μειώνονται.

Ο κ. Τσιπουρίδης σχολίασε αστειευόμενος ότι «τα αιολικά μπορεί να θέλουν 20 χρόνια για να πάρουν την άδεια, αλλά χτίζονται μόλις σε έναν χρόνο», κάνοντας έτσι μια αναφορά στη γραφειοκρατία και τα υπόλοιπα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο εγχώριος κλάδος.

Παράλληλα, εστίασε την προσοχή στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, στο οποίο ο κάθε επενδυτής θα γνωρίζει τι πρόκειται να του συμβεί. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ ανέφερε σαν αρνητικό παράδειγμα το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ με βάση το οποίο οι επενδυτές θα μαθαίνουν τις τιμές με τις οποίες θα πληρώνονται για το ρεύμα της μονάδας τους όταν αυτή θα συνδέεται με το δίκτυο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπουρίδης, «είπαμε στο υπουργείο να βρει μια τράπεζα, αν μπορεί, η οποία θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο».

Επιπλέον, ο κ. Τσιπουρίδης έκανε και μια αναφορά στην επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, λέγοντας ότι «καλά τα νέα για τον ΤΑΡ, αλλά χρειαζόμαστε και έναν ‘πράσινο’ αγωγό που θα μεταφέρει την καθαρή ενέργεια».

Μιλώντας γενικά για τις νέες τεχνολογίες στις ΑΠΕ και στον ηλεκτρισμό, ο κ. Τσιπουρίδης ανέφερε ότι βλέπει στην αποθήκευση της ενέργειας και στην αναβάθμιση των δικτύων τον δρόμο για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο συνέδριο "Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη", χορηγός επικοινωνίας ήταν το energia.gr, ενώ συνδιοργανωτής ήταν το ΙΕΝΕ.

του Χάρη Αποσπόρη