Αυθαίρετα: τι προβλέπει ο νέος νόμος – Οι βασικές αλλαγές

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που θα αντικαταστήσει τον ν. 4014/11, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της kathimerini.gr, το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο νόμου θα έχει υποστεί ορισμένες βελτιώσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί «όσο γίνεται περισσότερο» με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, οπότε δεν έχει γνωστοποιηθεί το σκεπτικό του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ωστόσο το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε αλλαγές ώστε να θωρακίσει το νομοσχέδιο από ενδεχόμενες προσφυγές.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι σημαντικότερες αλλαγές είναι δύο:

1. Στο αρχικό σχέδιο νόμου, διευκολυνόταν η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν από τις 9/6/1975. Τα αυθαίρετα αυτά προτεινόταν ναεξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή εφάπαξ 500 ευρώ, χωρίς στα απαιτούμενα δικαιολογητικά να συμπεριλαμβάνονται σχέδια. Το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο θα εντάξει σε αυτή την κατηγορία μόνο τις κατοικίες, ενώ για τα υπόλοιπα κτίρια θα ισχύσει ό,τι για τα κτίρια προ του 1983 (έκπτωση 20%).

2. Στο αρχικό σχέδιο νόμου τα αυθαίρετα χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: τις μικρές παραβάσεις (που προτείνεται να εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ), τις μεσαίες παραβάσεις, δηλαδή αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης που δεν υπερβαίνουν περισσότερο από 40% τον συντελεστή δόμησης και την κάλυψη και τις μεγάλες αυθαιρεσίες (υπέρβαση πλέον του 40% του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης σε κτίρια με άδεια, ή κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια). Το πιθανότερο είναι πως στην τελευταία αυτή κατηγορία «θα δοθεί λύση με πολεοδομικά χαρακτηριστικά», δηλαδή θα διαχωριστούν τα «εντός» από τα «εκτός» σχεδίου.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει «μηχανισμό επιστροφής χρημάτων» σε υποθέσεις αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχει δικαστική απόφαση και τα οποία είχαν ενταχθεί στη διαδικασία «τακτοποίησης» του ν. 4014/11.

Τα αυθαίρετα αυτά υποχρεωτικά θα εξαιρεθούν από τη νέα ρύθμιση, καθώς οι βασικές προσφυγές κατά της συνταγματικότητας του νόμου αφορούσαν περιπτώσεις που είχαν κριθεί δικαστικά, αλλά επιχειρήθηκε να οχυρωθούν πίσω από τον νέο νόμο.econews.gr