Κάθετος Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας: Δημοπράτηση για την ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια παγωμένων έργων ζωντανεύει και πάλι το έργο στο βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας.

Σύμφωνα με την απόφαση 778 του ΔΣ της Εγνατίας Οδού αποφασίστηκε η δημοπράτηση για την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Κάτω Άμπελα-Προμαχώνας. Η δημοπράτησης θα γίνει τον Αύγουστο ενώ ο προϋπολογισμός είναι 11,6εκ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης είναι 6 μήνες, ενώ το μήκος των έργων είναι 9χλμ. Αν δεν υπάρξουν προβλήματα η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους και το καλοκαίρι του 2014 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Να θυμίσουμε πως το έργο είχε ξεκινήσει το 2007 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η εταιρεία που το είχε αναλάβει κρίθηκε έκπτωτη και το έργο έμεινε παγωμένο για 2 τουλάχιστον χρόνια.

Εκτός από το χρόνο προθεσμίας περαίωσης του συνόλου του έργου υπάρχουν και οι παρακάτω τμηματικές προθεσμίες:

1η ενδεικτική προθεσμία: 1 μηνάς από την υπογραφή της σύμβασης. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να υποβάλει οργανόγραμμα του εργοταξίου. Στον ίδιο χρόνο πρέπει να προταθούν άλλα εργαστήρια .

2η ενδεικτική τμηματική προθεσμία: 2 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης: Ο Ανάδοχος υποχρεούται να έχει υποβάλλει για έγκριση το σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κ.α

3η ενδεικτική τμηματική προθεσμία:3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης: Ο Ανάδοχος υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή της κάθετης οδού 6 να έχουν γίνει εργασίες χωματουργικών, υδραυλικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών,Η/Μ, σήμανσης και ασφάλισης. Εφαρμογή της παράκαμψης της Ε.Ο μέσω της κάθετης οδού 6.

4η ενδεικτική τμηματική προθεσμία: 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης: Ο Ανάδοχος υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει τις υπολειπόμενες εργασίες του τμήματος της αρτηρίας από την Κάτω Αμπελα- Ανισόπεδος Κόμβος Πετριτσίου.

Τα έργα στο νότιο τμήμα του κάθετου πάνε σχετικά καλά. Μιλάμε για το τμήμα «Στρυμονικό – Λευκώνας – Α/Κ Χριστού», μήκους 22 χλμ και συνολικής αξίας 96 εκατ. Ευρώ. Στο βόρειο τμήμα του έργου από το Στρυμονικό μέχρι τον Α/Κ Χριστού μήκους 22χλμ, τα έργα πάνε με πιο αργούς ρυθμούς καθώς πρόκειται για κυρίως χωματουργικές εργασίες. Γενικά η εικόνα που παρουσιάζει η εργολαβία είναι σύμφωνα με την εταιρεία ομαλή και προς το παρόν δεν έχουμε σοβαρές αποκλίσεις από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που σύμφωνα με την σύμβαση είναι τον Μάιο του 2014.

Ο άξονας Προμαχώνας Θεσσαλονίκη αποτελεί απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV (Βερολίνο – Πράγα- Βουδαπέστη – Σόφια – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) και βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Η ολοκλήρωση του άξονα από Θεσσαλονίκη έως Σόφια αποτελεί έργο προτεραιότητας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μελετάται και κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.
ypodomes.com