Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων

Την επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την άμεση προώθηση για τελική υπογραφή των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) όσων συγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων είχαν ήδη συντάξει οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες με απόφασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Στην πορεία αδειοδότησης των έργων, οι ΑΕΠΟ αποτελούν την πρώτη και συνήθως πιο χρονοβόρα διαδικασία, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία χρόνια αναμονής.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανιάτης υπέγραψε 13 ΑΕΠΟ, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σημαντικού έργου ή δραστηριότητας και ανανεώνονται ανά δεκαετία.

Ειδικότερα, στο Νομό Τρικάλων, εγκρίθηκε η ανακατασκευή δεξαμενής νερού της οποίας η ΑΕΠΟ εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 2010.

Αντίστοιχες αποφάσεις εγκρίθηκαν για τη Θάσο, τη Θεσσαλονίκη, το Σουφλί, τη Ροδόπη, τις Σέρρες, τη Βοιωτία, τη Ροδόπη, την Εύβοια, την Ηγουμενίτσα και την Αχαΐα.

Πρόκειται για έργα στα οποία είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είχε απαιτηθεί και η κατάθεση προμελέτης των έργων, διαδικασία που διήρκεσε επιπλέον 1-2 χρόνια.
news.in.gr