Ένα «πράσινο» καταμαράν στην υπηρεσία της Αυστραλίας

Ένα «πράσινο» καταμαράν θα προστεθεί σύντομα στην υπηρεσία των αυστραλιανών Αρχών για τη φύλαξη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ενός από τα σημαντικότερα και πιο ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο.

Το – μήκους 24 μέτρων - Σκάφος Περιπολίας Καταμαράν (CPV) έχει δύο μηχανές ισχύος 670kW η καθεμία και αναπτύσσει ταχύτητα έως και 46 χλμ/ώρα. Οι δύο γεννήτριες πετρελαίου που διαθέτει τροφοδοτούνται τόσο από μια δεξαμενή χωρητικότητας 12.000 λίτρων όσο και από το σύστημα ηλιακών πάνελ του σκάφους που θα διοχετεύει ενέργεια σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σκάφους και του οκταμελούς πληρώματός του και επιτρέποντας στις γεννήτριες να μη λειτουργούν τη νύχτα. Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, θα τίθενται αυτόματα σε λειτουργία οι γεννήτριες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να τροφοδοτούν απευθείας το σκάφος είτε να φορτίζουν τις μπαταρίες.

Το σκάφος που θα κατασκευαστεί για οκταμελές πλήρωμα από την αυστραλιανή Incat Crowther και τη Marine Engineering Consultants, περιλαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν φιλικότερα προς το περιβάλλον, όπως μόνωση, σύστημα κλιματισμού πολλαπλών αγωγών καθώς και ειδικά σκιάδια που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το καταμαράν αναμένεται να αρχίσει τις περιπολίες στις αρχές του 2014.