Ζητούνται επενδυτές για τους λιμένες Χίου και Πύλου

Δύο ακόμη διαγωνισμούς για τους τουριστικούς λιμένες Χίου και Πύλου ξεκινά το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο πλαίσιο της παραχώρησης τουριστικών λιμένων και μαρινών σε όλη τη χώρα. Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά σήμερα τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης: α) Της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Χίου με συνολικά 274 θέσεις ελλιμενισμού και β) της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Πύλου 224 θέσεων.

Οι διαγωνισμοί αυτοί εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της αξιοποίησης 46 τουριστικών λιμένων της χώρας, μέσω παραχωρήσεων (μακροχρόνιες μισθώσεις), ενώ ήδη έχουν εγκριθεί για τη δεύτερη φάση τα 11 επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη β' φάση του διαγωνισμού για τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων η οποία απαρτίζεται από τη μαρίνα Αλίμου, το τουριστικό αγκυροβόλιο Νέας Επιδαύρου, μέρος του λιμένα Υδρας και μέρος του λιμένα και του τουριστικού καταφυγίου του Πόρου. Μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι Dogus - Lamda Development, Aκτωρ Παραχωρήσεις, J&P Αβαξ, Πόρτο Καρράς, Archirodon, Majestic Marine κ.ά. Πέραν των συγκεκριμένων μαρινών, μέσα στο 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τους τουριστικούς λιμένες του Αργοστολίου (luxury marina), του Λαυρίου (mega yacht marina) και της Αρετσού Καλαμαριάς.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Εν τω μεταξύ, επιτυχημένο χαρακτηρίζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το πρώτο εγχείρημα πώλησης μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας μικρότερων δημόσιων ακινήτων. Μέσω μάλιστα της διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών - αξιοποίησης ακινήτων, στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δημόσιων ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία σήμερα στην πλειονότητά τους είναι παντελώς εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα.

Για τα δύο πρώτα ακίνητα κατατέθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ: Συγκεκριμένα για το διατηρητέο των 700 τ.μ. στο Κολωνάκι, το οποίο παραμένει κενό και ασυντήρητο για περισσότερα από 7 χρόνια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δομική του κατάσταση, η προσφορά ήταν στο 1,1 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο δημόσιο ακίνητο, που πλειοδοτήθηκε στα 400.000 ευρώ, βρίσκεται στην παραλία Καλαμίτσας στην πόλη της Καβάλας. Η πλατφόρμα e-publicrealstate.gr είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και σήμερα είναι προγραμματισμένη και νέα δημοπρασία.

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr