Μακεδονία Παλλάς: Προκηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός

Οκτώ - εννέα οι ενδιαφερόμενοι, αναμένεται συμμετοχή και από τέσσερις ξένες αλυσίδες. Πότε δημοσιεύεται ο διαγωνισμός, τι χρονικό περιθώριο θα έχουν οι μνηστήρες. Οι βασικοί όροι.

Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα δημοσιευτεί στον Τύπο η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», με τον ιδιοκτήτη ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να προβλέπει ότι η όλη διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη φορά το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, πιάνει τους χρόνους του σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό της μακροχρόνιας μίσθωσης. Μετά τις προτάσεις των 8-9 ενδιαφερομένων τουριστικών ομίλων επί του σχεδίου του τεύχους προκήρυξης, έχουν μπει οι τελευταίες πινελιές, το κείμενο είναι έτοιμο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και ο διαγωνισμός εισέρχεται στην τελευταία φάση του. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε διάστημα 50 ημερών να υποβάλουν τις δεσμευτικές προτάσεις τους, οι οποίες θα ελεγχθούν ως προς τα δικαιολογητικά, τις εγγυητικές επιστολές κ.λ.π. και, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει και η ανάθεση.

Από τους 8-9 ενδιαφερόμενους, οι τέσσερις είναι ξένοι όμιλοι, τουριστικές αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων από τις οποίες η μία μόνο έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αυτό που κανείς δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει είναι, το ποιος επενδυτής, ίσως ακόμη ξένο ή ελληνικό fund, βρίσκεται ενδεχομένως πίσω από την αλυσίδα που εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εταιρείες, είναι η «Domotel» του ομίλου της Δομοτεχνικής, όπως και η «White & Black» συμφερόντων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Βεβαίως, η «White & Black», για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία με operator ξενοδοχείων 5 αστέρων. Επίσης, ενδιαφέρον έχει αρχικά εκδηλωθεί και από εταιρεία real estate τραπεζικού ομίλου, ενώ, όπως είχε γράψει η Voria.gr σε προηγούμενο δημοσίευμα, ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλώσει ο παλιός μισθωτής του «Μακεδονία Παλλάς», δηλαδή ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

Με το διαγωνισμό για την πολυετή μίσθωση, το ξενοδοχείο θα νοικιαστεί για περίοδο 30 + 10 ετών, προαιρετική χρονική επέκταση για την ενεργοποίηση της οποίας δεν θα απαιτηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης.

Προβλέπεται ένα σταθερό μίσθωμα, του οποίου η πρώτη τιμή ανέρχεται στις 137.500 ευρώ, ποσό που σταδιακά θα αναπροσαρμόζεται. Επίσης, προβλέπεται και ένα μεταβλητό μίσθωμα, που θα προσαρμόζεται στο τζίρο. Τα μίσθωμα αυτό, ξεκινάει από το 6%, ανεβαίνει στο 8% και φτάνει μέχρι το 12% επί του τζίρου, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος, τόσο χαμηλότερο θα είναι το μεταβλητό μίσθωμα.

Πέραν των ανωτέρω, ο μισθωτής θα έχει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει επενδύσεις στο ξενοδοχείο, τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, θα παρακολουθεί την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος και τον τρόπο αξιοποίησης του «Μακεδονία Παλλάς», με ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

Να σημειωθεί ότι ο τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας από τον προσωρινό μισθωτή, την «White & Black», παρακολουθείται από Επιτροπή του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ , ενώ την ευθύνη του διαγωνισμού έχει η Επιτροπής Στέγασης του Ταμείου.

Εάν λοιπόν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο μακροχρόνιος μισθωτής και επενδυτής, θα έχει αναδειχθεί πολύ πριν λήξει η περίοδος της ετήσιας μίσθωσης ( 4/3/2014) από την «White & Black».

της Άννης Καρολίδου
voria.gr