Ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων δείχνουν οι κρατήσεις

«Ρεκόρ» που θα υπερβεί ακόμη και την αρχική εκτίμηση εκπροσώπων των φορέων του τουριστικού τομέα για 17 εκατ. αφίξεις ξένους επισκέπτες αναμένεται να πετύχει ο ελληνικός προορισμός τη φετινή σεζόν με βάση τα τελευταία στοιχεία των κρατήσεων. Παράλληλα, οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις προβλέπεται να αναρριχηθούν μεταξύ των τεσσάρων υψηλότερων θέσεων όλων των εποχών στη ζώνη των 11 δισ. ευρώ, δίνοντας σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Την εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού όπως προδιαγράφεται για φέτος επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου του έτους που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ανάρτησε, χθες, στον διαδικτυακό του τόπο. Ειδικότερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου αγγίζει σε ποσοστό το 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 4,35 εκατ. από 3,98 εκατ.

Παράλληλα, για τον Ιούνιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 14,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012, φθάνοντας σε 1,96 εκατ. από 1,71 εκατ. Στα 8 από τα 13 αεροδρόμια ο αριθμός των αφίξεων για το πρώτο μισό του έτους εμφανίζει διψήφιο ποσοστό αύξησης. «Πρωταθλήτρια» για το εξάμηνο είναι η Σαντορίνη, καθώς εμφανίζει αύξηση της τάξης του 27,5%. Ακολουθούν, η Κεφαλονιά με αύξηση 22,5%, τα Χανιά με 21,8%, η Ζάκυνθος με 19,6%, το Ηράκλειο με 18,6%, η Κως με 18,2%, η Κέρκυρα με 14,9%, η Ρόδος με 10,3%, η Καβάλα με 8,4%, η Θεσσαλονίκη με 2,1% και η Σκιάθος με 0,12%. Σε δύο αεροδρόμια, της Αθήνας και της Σάμου, οι αφίξεις εμφανίζουν πτώση, 1,3% και 4,2% αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο, στα 11 από τα 13 αεροδρόμια σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων. Την υψηλότερη αύξηση, της τάξης του 30,6%, σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις στη Σαντορίνη. Ακολουθούν, το Ηράκλειο με αύξηση 21%, η Ρόδος με 19%, η Κεφαλονιά με 17,7%, τα Χανιά με 17,6%, η Κως με 16,6%, η Καβάλα με 15,2%, η Ζάκυνθος με 12,5%, η Αθήνα με 9,6%, η Κέρκυρα με 8,5% και η Θεσσαλονίκη με 6,6%. Πτώση σημείωσαν οι αφίξεις στη Σκιάθο και τη Σάμο κατά 7,6% και 1,6% αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό γεγονός της δυναμικής που εμφανίζει φέτος ο ελληνικός προορισμός είναι ότι αρκετά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς για τον εισερχόμενο τουρισμό προχώρησαν σε παύση πωλήσεων για την αιχμή της σεζόν, καθώς έχουν πληρότητα 100%. Επίσης, πέραν του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου, έντονη δυναμική παρουσιάζουν οι κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο.

Ενας από τους βασικούς λόγους της τόνωσης της τουριστικής ζήτησης, φέτος, ήταν οι μειωμένες τιμές που πρόσφεραν οι Ελληνες ξενοδόχοι στις ξένες αγορές μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της περυσινής σεζόν. Επίσης, η πολιτική σταθερότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επανάκαμψη του ελληνικού προορισμού. Από τις αρχές του έτους φαινόταν ότι η τουριστική χρονιά θα είναι πολύ καλή και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτίμησε ότι οδεύουμε προς ρεκόρ όλων των εποχών, με αφίξεις 17 εκατ. Εκτίμησε ακόμη ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κινηθούν στη ζώνη των 11 δισ. ευρώ, δηλαδή, μέσα στις 4 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό.

Ομως, τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο οδηγούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις αφίξεις στον ελληνικό προορισμό, σε υψηλότερα επίπεδα από την εκτίμηση των 17 εκατ. Κι αυτό γιατί μέρος από τις απώλειες του αιγυπτιακού τουρισμού θα καρπωθεί και η Ελλάδα. Παράλληλα, τα επεισόδια στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα περιόρισαν προσωρινά τον έντονα ανοδικό ρυθμό αύξησης των κρατήσεων σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής χώρας, ενώ μέρος αυτών κατευθύνθηκε σε ελληνικούς προορισμούς.

Σε ό,τι αφορά το 2014, σύμφωνα με τα συμβόλαια που, ήδη, έχουν ξεκινήσει να υπογράφονται για τη προσεχή σεζόν μεταξύ ξενοδόχων και εκπροσώπων ξένων τουριστικών οργανισμών, φαίνεται ότι ανακόπτεται η γενική τάση πτώσης των ξενοδοχειακών τιμών των προηγούμενων ετών, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις αυξήσεων, γεγονός που προιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τα έσοδα. Εξάλλου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση νέων ποιοτικών τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας και την προσέλκυση υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών.
kathimerini.gr