Μέσω ΤΕΡΝΑ η πρώτη επένδυση των Καταριανών στην Ελλάδα – Με 25% στον Ήρωνα η QPI

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα φημολογείται εδώ και περίπου 4 χρόνια και έχουν χυθεί άπειροι τόνοι μελανιού για πιθανά project στη χώρα μας με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων του Εμιράτου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EnergyPress, η πρώτη πραγματική επένδυση του Κατάρ στην Ελλάδα έχει ήδη «κλειδώσει»: ο λόγος για την είσοδο της Qatar Petroleum International Ltd (QPI), η οποία, με βάση συμφωνία που υπογράφηκε χθες βράδυ στην Ντόχα, μπαίνει με ποσοστό 25% στην εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρική, την εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός GDF Suez.

Θυμίζουμε ότι η Qatar Petroleum International Ltd (QPI) είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για μια σειρά από επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως το project του Αστακού, η αξιοποίηση του Ελληνικού καθώς και άλλα project στους τομείς της ενέργειας , του τουρισμού και του Real Estate. Πέραν ωστόσο της εξαγοράς από τον σείχη Al Thani έξι νησιών στο Ιόνιο, κανένα μεγάλο επενδυτικό project του Κατάρ δεν είχε προχωρήσει. Η συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την είσοδο της QPI, δείχνει ότι οι Καταριανοί , παρά τις κατά καιρούς φήμες, προτίμησαν τελικά ένα φερέγγυο ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα για να ξεκινήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η QPI έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό συζητήσεις αλλά και άτυπες συνεργασίες με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έχει μπει στην αγορά εμπορίας φυσικού αερίου.

Ωστόσο η συμφωνία για την είσοδο στην εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρική, αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού όπου και δραστηριοποιείται το jv της ΓΕΚ Τέρνα και τη GDF Suez. Συγκεκριμένα η Ήρων διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου: η πρώτη ανοιχτού κύκλου ισχύος 147 MW (ΗΡΩΝ 1) και η δεύτερη (ΗΡΩΝ ΙΙ), ισχύος 435 MW, συνδυασμένου κύκλου. Επίσης η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι από τις πρώτες εταιρείες που έχουν κλείσει συμφωνίες με βιομηχανίες, ακολουθώντας μια πιο συντηρητική αλλά και συγκρατημένη προσέγγιση μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία είναι ένας από τους ελάχιστους καθετοποιημένος ανεξάρτητους παίκτες της αγοράς.

Οι λεπτομέρειες του deal ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο μέσω της συμφωνίας εκτιμάται ότι δημιουργούνται δυνατότητες για συνέργειες τόσο στο κομμάτι της προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές όσο και σε άλλα κοινά project και ευκαιρίες στην αγορά ηλεκτρισμού. Πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν μάλιστα η συμφωνία να ανοίγει υπό προϋποθέσεις το δρόμο και για τη διεκδίκηση υπό αποκρατικοποίηση assets του δημοσίου, τόσο στην αγορά αερίου (ΔΕΠΑ) όσο και στην αγορά ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Τέλος εκτιμάται ότι ανοίγονται προοπτικές για από κοινού δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Ποια είναι η QPI

Η Qatar Petroleum International είναι 100% θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Κατάρ Qatar Petroleum. Στόχος της είναι η υλοποίηση διεθνών στρατηγικών εμπορικών επενδύσεων σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα portfolio πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και πετροχημικών και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων η εταιρεία έχει αγοράσει assets ή έχει κάνει συνεργασίες με κολοσσούς όπως η γαλλική Total, η Shell και άλλοι.

Επιβεβαιώνοντας το Energypress, η επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου Εταιρειών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας με την εταιρεία Qatar Petroleum International (QPI) προχώρησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών αφορά την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ» έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόκτηση του 25% της «ΗΡΩΝ ΙΙ» αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - QPI σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα κι αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προεκτάσεις και σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης του Κατάρ στις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Η QPI ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Qatar Petroleum, που είναι ο κρατικός Όμιλος πετρελαίου του Κατάρ. Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), τη Βόρειο Αμερική ( ΗΠΑ, Καναδάς), την Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και την Αφρική».




energypress.gr