140 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω φορολογίας θα δίνουν οι Έλληνες Εφοπλιστές

Η συμφωνία για την εθελοντική φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών, μέσω του μοντέλου του φόρου χωρητικότητας στα πλοία, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, υπεγράφη χθες μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρου Βενιάμη, ως εκπροσώπου της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Με την υπογραφή του εν λόγω Συνυποσχετικού Συμφώνου Οικειοθελούς Προσφοράς προς το ελληνικό Δημόσιο η ναυτιλιακή κοινότητα συνδράμει με ορίζοντα τριετίας στην εθνική προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία οικειοθελούς προσφοράς ανέρχεται σε 441 με συνολικό αριθμό πλοίων 2.769. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πλοίων που δηλώθηκε εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών, στο πλαίσιο της παραπάνω προσφοράς, προσεγγίζει το 90% του συνόλου των πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία, ενώ αναφορικά με τα πλοία ξένης σημαίας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65%.

Το ύψος της συμβολής της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας υπολογίζεται, προς το παρόν, σε 75 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

H συμφωνία αφορά τη δέσμευση των Ελλήνων εφοπλιστών να υπάρξει εθελοντικός διπλασιασμός για τρία έτη της φορολογίας χωρητικότητας τόσο για τα πλοία υπό ελληνική σημαία, όσο και για τα πλοία με ξένη σημαία, που διαχειρίζονται εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, αν ένας πλοιοκτήτης με πλοίο ελληνικής σημαίας κατέβαλε μέχρι σήμερα 20.000 ευρώ ετησίως, με τη νέα συμφωνία θα καλείται εθελοντικά να καταβάλει 40.000 ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα έσοδα του κράτους ενισχύονται ήδη και από την υποχρέωση των πλοίων υπό ξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, να πληρώνουν από το 2013 ετήσιο φόρο χωρητικότητας.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση αυτή και εξήρε τον ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών, τονίζοντας πως η ναυτιλία πάντοτε είχε σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της χώρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης ανέφερε ότι η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, διότι όλοι πιστοποίησαν ότι ο εφοπλισμός πάντα ήταν, είναι και θα είναι «παρών» σε οτιδήποτε η Ελλάδα ζητήσει.
kerdos.gr