Μονάδα παραγωγής λογισμικού από την κινεζική ZTE

Κομβικό ρόλο στα σχέδια ενός ακόμη διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, της ZTE, αποκτά η Ελλάδα, με την κινεζική πολυεθνική να συντάσσει ευρύτατη επενδυτική «ατζέντα» για την ελληνική αγορά. Ο κορυφαίος «παίκτης» όχι μόνο «τρέχει» πλάνα, ώστε να εξελίξει τον Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα του, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζει τη δημιουργία παραγωγικής βάσης στη χώρα μας, εγκαθιστώντας κέντρο παραγωγής λογισμικού (Software Research & Development Center) για όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, επιβεβαιώνει με τον τρόπο αυτό τη δέσμευσή του για ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον της ΖΤΕ Corporation, που αποτελεί κορυφαίο πάροχο στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, διαχείρισης δικτύου και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, δεν εξαντλείται στις δύο προαναφερθείσες ενέργειες, αλλά εκτείνεται και το έργο του Σύζευξις ΙΙ, καθώς και στις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH).

Το κίνητρο της ZTE για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής λογισμικού στην Ελλάδα, όπως και στην περίπτωση της Nokia Siemens Network, που ενισχύει το υφιστάμενο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με την πρόσληψη 150 νέων επιστημόνων, είναι το πολύ υψηλής ποιότητας δυναμικό της χώρας μας και η μεγάλη εξειδίκευσή του. Μπορεί επί του παρόντος να μην υπάρχουν λεπτομέρειες αναφορικά με τα πλάνα της ZTE για την Ελλάδα, ωστόσο, με πρόσφατες δηλώσεις του ο Country Manager της ZTE Ελλάς, κ. Ντενγκ Τσάο, είχε επισημάνει ότι η κινέζικη πολυεθνική όχι μόνο μένει και επενδύει Ελλάδα, αλλά σκοπεύει να διπλασιάσει το προσωπικό της και να προχωρήσει σε επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη του hub με έδρα την Ελλάδα.

Παρουσία στην Ελλάδα

H ZTE έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα των τερματικών κινητής τηλεφωνίας και smarhphones όσο και στα συστήματα πρόσβασης στο διαδίκτυο και τα CPE's, απολαμβάνοντας μεγάλα μερίδια αγοράς.

«Η ανάδειξη του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο και η δημιουργία κέντρου παραγωγής λογισμικού αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας σε τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους για την ελληνική οικονομία, καθιστώντας την Ελλάδα οικονομική ''πύλη'' της Ευρώπης για την εταιρεία» σχολίασε σχετικά ο κ. Ντενγκ Τσάο.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εχοντας συμπληρώσει 10 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η ΖΤΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ΖΤΕ είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, διαθέτει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες.

kerdos.gr