ΔΕΣΦΑ - Socar: Tο παρασκήνιο του deal

Εγκρίνεται εκτός απροόπτου σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων, ύψους 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Μετά το e-mail της Τρίτης, χθες η ηγεσία του Ταμείου παρέλαβε και αναλυτικά την νέα προσφορά της Socar, προκειμένου να τη συζητήσει σήμερα στο Δ.Σ. του, και να εκφρασθούν (αν υπάρχουν) οι όποιες παρατηρήσεις.

Αν και η προσφορά θα πρέπει να αξιολογηθεί σε όλες τις λεπτομέρειές της (τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και από τα ΕΛΠΕ), θα πρέπει να θεωρείται ότι κατά 99% η συμφωνία με τους Αζέρους έχει κλείσει, και μαζί της και η πρώτη μεγάλη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση στη χώρα.

Έχει ενδιαφέρον ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά απόδιασφαλίσεις τις οποίες ζήτησε και πέτυχε η Socar κατά τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους, που αφορούν τα τιμολόγια, τις απαλλοτριώσεις, και τα έξοδα προσωπικού.

Οι εγγυήσεις που έφεραν τα 400 εκατ. ευρώ

Τρεις είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σημαντικότερες από τις εγγυήσεις αυτές.

1. Ότι τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ από τα τιμολόγια που επιβάλλει σε όσους χρησιμοποιούν τα δίκτυά του έχουν υπολογιστεί σωστά. Τι προϋποθέτει αυτό ; Προϋποθέτει το ενεργητικό ή η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ, επί του οποίου προκύπτει και η προσδοκώμενη απόδοση, να έχει υπολογιστεί σωστά. Μιλάμε για απόδοση ιδίων κεφαλαίων, της τάξης του 10,9%.

2. Σε συνέχεια του πρώτου, η Socar πήρε διασφαλίσεις ότι θα είναι σε θέση να ανακτήσει μια σειρά από κόστη, τα οποία δεν ήταν σαφές εξαρχής ότι θα μπορέσει να κάνει. Τέτοια για παράδειγμα μπορεί να είναι τα ποσά που θα δαπανήσει για απαλλοτριώσεις γαιών προκειμένου να αναπτύξει νέα δίκτυα αγωγών σε Ελλάδα ή και εξωτερικό (Βαλκάνια).

3. Τέλος, η Socar πήρε την εγγύηση πως θα μπορέσει να ανακτήσει δαπάνες που σχετίζονται με θέματα προσωπικού.

Πως έκλεισε το deal

Για να καταλάβει κάποιος τι άλλαξε στη συμφωνία, και ποιες από τις αρχικές παραδοχές, στο τέλος «ερμηνεύτηκαν» διαφορετικά, θα πρέπει να έχει υπόψη του την αρχική αποτίμηση των Αζέρων για το 100% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, αυτή κυμαινόταν στα επίπεδα των550 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το 66%, αντιστοιχούσε σε περίπου 363 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Socar άρχισε νααφαιρεί από το ποσό αυτό μια σειρά από κόστη (όπως τα παραπάνω μαζί φυσικά με τα χρέη της ΔΕΠΑ στον ΔΕΣΦΑ), θεωρώντας ότι μελλοντικά δεν θα είναι σε θέση να τα ανακτήσει. Κάπως έτσι προέκυψε και η τελική χαμηλή προσφορά των 305 εκατ. ευρώ.

Τελικά, της δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τα παραπάνω κόστη, και να αποσβέσει με ασφάλεια την επένδυσή της, και κάπως έτσι, σε συνδυασμό και με την επικοινωνία Σαμαρά- Αλίγιεφ, φτάσαμε στα 400 εκατ. ευρώ.
energypress.gr