CISD: «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» Ανοικτή Συζήτηση στις 4 Ιουνίου 2013 στην Αθήνα

Στο πλαίσιο της GREEN WEEK 2013 που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και εν’ όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει αύριο 4 Ιουνίου, ανοικτή δημόσια συζήτηση με θέμα «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Η εφαρμογή ορθών πρακτικών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και αφορά σε ένα νέο μοντέλο συμμετοχής του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, βασισμένο στην ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία.

Στο πλαίσιο αυτό το CISD επιχειρεί να ανοίξει, καταρχήν, ένα δημόσιο διάλογο προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση του ελλείμματος συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη χώρα μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα εργαλεία, τις μεθόδους και τις τεχνικές που μπορούν να υποστηρίξουν αξιόπιστες συμμετοχικές διαδικασίες. 

Τα θέματα που θα εξεταστούν αφορούν στις προκλήσεις της Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης, στην παρουσίαση καινοτομικών δράσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στις παραμέτρους που καθορίζουν την αειφορία στις πόλεις σε σχέση με το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, στις μεθόδους, τεχνικές και διαδικασίες ενημέρωσης και συμμετοχής που μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς και στην ευθύνη και τον ρόλο των επιμέρους κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωση και εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής (διοίκηση, επαγγελματικοί και τεχνικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, μαζικά μέσα ενημέρωσης, κλπ.).

Κεντρικοί ομιλητές είναι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, της διοίκησης, περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως: ο κ. Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, η κα. Στέλλα Κυβέλου, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Γιώργος Αγερίδης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής CISD, η κα. Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΚΑΠΕ, ο κ. Θάνος Βλαστός, καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Χωροτάκτης και Πρόεδρος του CISD, η κα Θεοδότα Νάντσου ως εκπρόσωπος της WWF Hellas και ο κ. Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.