Στόχος η ενεργειακή εξοικονόμηση – Σειρά δράσεων στο Ρέθυμνο

Πολλές και ποικίλες είναι οι εκδηλώσεις που εντάσσονται στην εβδομάδα ενέργειας στο νησί μας και διοργανώνονται για πρώτη φορά φέτος από την περιφέρεια Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις -που κορυφώνονται αύριο και στις οποίες συμμετέχουν αρκετοί φορείς μεταξύ των οποίων το τεχνολογικό ίδρυμα Κρήτης και η σχολική κοινότητα- διεξάγονται με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, την ταυτόχρονη διοργάνωση της πράσινης ευρωπαϊκής εβδομάδας, αλλά και της ευρωπαϊκής εβδομάδας ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, σήμερα ο δήμος Ρεθύμνου οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με επίκεντρο την ενεργειακή ανάπτυξη.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων -που στο Ρέθυμνο ξεκινούν από τις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ- είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι διοργανωτές επίσης καλούν τον κάθε ένα από μας χωριστά να υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία και να συμβάλουμε στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μεταφορές μας και περιορίζοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ MEDEEA

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, μίλησε για τη σημασία που έχει η βράβευση ΜEDΕEA που αφορά στην ενεργειακή πολιτική δήμων του νησιού. Τόνισε πως «ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας όπως και για τους Δήμους της Κρήτης. Θεωρώ ότι αποδεικνύεται έμπρακτα, με ευρωπαϊκή αξιολόγηση, ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο για να βελτιώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα, βρίσκει αντίκρισμα». Στα πλαίσια της 1ης ενεργειακής εβδομάδας, έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, δράσεις με σχολεία, καθώς σημαντική είναι η συμβολή της νέας γενιάς στη διάδοση του συνθήματος για ανάπτυξη, καθώς επίσης και ενημερώσεις κοινού σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο κ. Μαρινάκης, δήλωσε πως «καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης», ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία που έχει το να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κερδίζουμε αυτό το στοίχημα, καθώς «η λιγότερη ενέργεια δεν είναι μόνο νομική δέσμευση, μα είναι πάνω απ’ όλα ηθική υποχρέωση απέναντι στον πλανήτη μας».

Στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε όλους τους φορείς που υπήρξαν αρωγοί και συμβάλλουν σε όλη αυτή τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων, το ΤΕΙ Κρήτης, στο οποίο συντελείται το πείραμα HIPER, το ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Κρήτης), καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο δημοτικός Σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα προγραμματισμού, Ματθαίος Τσιμπισκάκης ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Το σχέδιο δράσης μας, προβλέπει ένα πολύ φιλόδοξο νούμερο, γύρω στο 25% του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό δεν μπορεί να το πετύχει μόνος του ο Δήμος, πρέπει να συμπράξουμε, και αυτό τον σκοπό έχει η σημερινή ημέρα, αυτό τον σκοπό έχουν οι αυριανές δράσεις που ξεκινάμε. Να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, να ενημερωθεί. Από τον απλό πολίτη, μέχρι και τον κάθε επαγγελματία, θεωρώντας ότι πλέον, τα ενεργειακά θέματα δεν είναι θέματα πολυτέλειας, είναι θέματα σύγχρονης ανάγκης και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι».

Ο κ. Τσιμπισκάκης τόνισε πως με την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας θα ωφεληθούν τομείς όπως αυτός του περιβάλλοντος, της οικονομίας, αφού με τη σωστή ενημέρωση και εφαρμογή οι πολίτες θα δουν οικονομικά οφέλη, ο τομέας της εργασίας, καθώς θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, αλλά και αυτός της έρευνας (ήδη το πείραμα HIPER εκτελείται από το ΤΕΙ Κρήτης αυτή τη στιγμή στον Δήμο και αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα), και της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής μίλησε για τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης σε όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης. «Τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουνε γίνει πάρα πολύ καλά προγράμματα όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, έχουν εκδοθεί πάρα πολλά φυλλάδια, και υπάρχει βέβαια και στο διαδίκτυο στις σελίδες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτή η πληροφόρηση».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Ε. Δυτικής Κρήτης, του ΤΕΕ, Ορέστης Κρυοβρυσανάκης υποστήριξε πως ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας απαιτεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και αναμφισβήτητα ο ρόλος τον ενημερωμένων πολιτών και η συντονισμένη δράση της κοινωνίας είναι μεγίστης σημασίας. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε «Είναι γεγονός ότι τα περιθώρια που έχουμε σήμερα για να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που ενδεχομένως να φτάσει στις κατοικίες ποσοστά του 25%, είναι πάρα πολύ μεγάλα. Να πούμε ότι ο στόχος της εξοικονόμησης είναι ένας από τους στόχους που φαίνεται να επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη δυσκολία από τους άλλους δύο που αποτελούν τον περίφημο στόχο ‘20- 20 – 20’. Αυτό που χρειάζεται σήμερα σε πρώτη φάση, είναι η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Τόνισε επίσης πως «Στο παρελθόν, ενδεχομένως η μέση κατανάλωση ενέργειας κατά κεφαλήν εμφανιζόταν ως δείκτης του βιοτικού επιπέδου. Σήμερα πλέον, τα πράγματα αλλάζουν. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, είναι σημάδι πολιτισμού και σεβασμού στο περιβάλλον που σε αυτήν την κατεύθυνση συμμετέχουμε σαν τεχνικό επιμελητήριο στην προσπάθεια του δήμου να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες και τους φορείς της πόλης μας».

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1. “Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης”. Θα υλοποιηθούν οι κάτωθι δράσεις:
Α. ”Κατασκευές με απλά και ανακυκλώσιμα υλικά για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας στην πράξη και με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα”: Παρουσίαση από ομάδα παιδιών της ΣΤ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου
Β. ”Παιχνίδια και δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση ομάδων μαθητών και ενηλίκων σε θέματα εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης Ενέργειας”
Γ. ”Παιχνίδια και δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση ομάδων μαθητών και ενηλίκων σε θέματα Οικολογικού Αποτυπώματος”.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου από τις 9 π.μ. ώς τις 13 μ.μ. Συμμετέχουν: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

2. “Λειτουργία Περιπτέρων Ενημέρωσης-Πληροφόρησης και Ευαισθητοποίησης πολιτών και επισκεπτών της πόλης σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας”.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
Δημαρχείο Ρεθύμνης 09:00-14:30
Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη 15:30-20:30
Πλατεία 4 Μαρτύρων 09:00-20:30
Συμμετέχουν: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΕΕ-Παράρτημα Δυτικής Κρήτης-Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου, Πολυτεχνείο Κρήτης: Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων

3. “Ομιλία με τίτλο «Ενέργεια, Περιβάλλον και η πρόταση του Προγράμματος HiPER για την παραγωγή άπλετης και καθαρής ενέργειας από τη σύντηξη Υδρογόνου»:
Δρ Μιχαήλ Ταταράκης και Δρ Νεκτάριος Παπαδογιάννης Καθηγητές Φυσικής, του ΤΕΙ Κρήτης, Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser (www.cppl.teicrete.gr), Περιφερειακής Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης του HiPER στην Ελλάδα.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο του Ξενία Ρεθύμνου στις 8 μ.μ.
Συμμετέχουν: ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ LASER

4. “Ποδηλατοβόλτα στους Δρόμους της Πόλης” στο ιστορικό κέντρο – λιμάνι Ρεθύμνου στις 7 μμ, από τον ΠΑΣ Ρεθύμνης «Άτλας».



Πηγή:goodnet.gr