Κοζάνη: Βιοκλιματικό σχολείο στη Ζ.Ε.Π.

Υπογράφηκε την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 το μεσημέρι, η σύμβαση για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στο οικοδομικό τετράγωνο 15 της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης, ενώ η επίσημη παρουσίαση έγινε την Παρασκευή το βράδυ σε ειδική ημερίδα του δήμου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελου Λιβεριάτου.

«Η νέα γενιά πρέπει να ζήσει σε μια άλλη αντίληψη για το περιβάλλον και νομίζω ότι το βιοκλιματικό σχολείο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που έρχεται από την Κοζάνη και έχει σημασία για όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβιεράτος, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου Κοζάνης.

«Ως πρωτοπόρο» χαρακτήρισε το έργο ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, καθώς όπως τόνισε πέρα από τον ενεργειακό χαρακτήρα θα είναι και ιδιαίτερο από άποψη αρχιτεκτονικής, κτήριο.

Το έργο, που είναι προϋπολογισμού 9.123.00 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης (ΔΕΠΕΠΟΚ), η οποία διέθεσε δωρεάν στο Δήμο το ακίνητο και προετοίμασε μελετητικά το έργο. Το έργο περιλαμβάνει το σχολικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 4.199,7 m² , που αποτελείται από 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 μαθητών, καθώς και 2θέσιο Νηπιαγωγείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 νηπίων.

Στο πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο θα γίνεται εκτεταμένη χρήση συστημάτων ΑΠΕ με ενεργειακά ηλιακά συστήματα, παθητικά ηλιακά και υβριδικά συστήματα, ώστε οι ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου για θέρμανση, κλιματισμό και ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτονται από ένα σύγχρονο αλληλοσυμπληρούμενο σύστημα γεωθερμίας, θερμικής ηλιακής ενέργειας τηλεθέρμανσης και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη χώρων για χρήση και από τους κατοίκους της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας, όπως βιβλιοθήκη και ειδικές αίθουσες.



ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ