Πόσα «ξένα» λεφτά μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας από το εξωτερικό! Αυτό προκύπτει από έναν πρώτο απολογισμό που έκανε η διοίκηση της, μόλις μερικά 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.


Το ποσό προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση. Κι αυτό γιατί η εξέλιξη αυτή δρομολογείται εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, με τη χώρα εκτός αγορών για περίπου τρία χρόνια τώρα και το εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα σχεδόν παντελώς ανυπόληπτο εκτός συνόρων. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι μισό δις ευρώ «μπήκε» σε μια και μόνο αύξηση, αποτελεί από μόνο του πρωτοφανές φαινόμενο.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλα τόσα μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς (το ποσό καλύφθηκε από τη πορτογαλική BCP και την γαλλική SoGen), ενώ είναι άγνωστο ακόμα το ύψος των κεφαλαίων, της ίδιας προέλευσης, που έκαναν την είσοδο τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Σε αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν, αν και δεν αφορούν άμεσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και τα 165 εκατ. ευρώ που επένδυσε το καναδικό κεφάλαιο Fairfax στην Eurobank Properties, που αποτελεί τον βραχίονα στο Real Estate της Eurobank, αυξάνοντας τη συμμετοχή του από 19% σε 42%. 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ λεφτά από το εξωτερικό μπήκαν τις τελευταίες 60 μέρες σε 3 τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου.
voria.gr