ΥΠΕΚΑ: ενημέρωση Λιβιεράτου για τις αναπλάσεις σε πόλεις ανά την Ελλάδα

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επισκέφθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, την Εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.» (ΕΑΧΑ Α.Ε.), όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο, Ντόρα Γαλάνη, και παρακολούθησε τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μελετών και έργων που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η ΕΑΧΑ Α.Ε. και για τα αιτήματα χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί στο Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ενημερώθηκε αναλυτικά για:

*την εξέλιξη του Έργου «Ανάπλαση – Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας», μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής,

*την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης «Ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου» (αφού έλαβε και τη σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων) και την έναρξη της μελέτης εφαρμογής,

*καθώς και για σειρά αιτημάτων προς το Πράσινο Ταμείο, τα οποία προέκυψαν μετά από συνεργασία με σημαντικούς Δήμους της χώρας, όπως :

  • Πειραιά: Πολιτιστική Διαδρομή (σήμανση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων κ.λ.π).
  • Πάτρας: Μελέτη – Πλαίσιο για την Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων της πόλης και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης και σύνδεσή του με τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης.
  • Ηρακλείου Κρήτης: Μελέτη – Πλαίσιο για την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση της εισόδου του Μεγάλου Ανακτόρου.
  • Ελευσίνας: Μελέτη – Πλαίσιο για την Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων της πόλης.
  • Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός Προσχεδίων για την Πλατεία Ιπποδρομίου – Δείκτες μνήμες (πινακίδες, χάρτες, οδηγοί) – Προώθηση οριστικών μελετών Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Χ4.
  • Βέροιας: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.
  • Αθήνας: Προώθηση οριστικής μελέτης Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Χ4- Αρχαιολογική – Πολιτιστική Πορεία στο Κέντρο της πόλης.
  • Διονύσου – Κρυονερίου: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του χώρου πρώην ΤΥΠΕΤ στο Δήμο Διονύσου.
  • Κερατσινίου – Δραπετσώνας: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ανάδειξης σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου.

Για την πρόθεση να συνεχιστεί το επιτυχημένο Πρόγραμμα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Χ4 και στους Δήμους Βόλου και Κοζάνης.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δουλειά που γίνεται, αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί, ενώ επεσήμανε ότι το έργο της Εταιρείας για την ανάπλαση του δημόσιου χώρου σε διάφορες πόλεις της χώρας (μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε όλη την επικράτεια) αποτελεί σημαντικό βήμα τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών των πόλεων αυτών, ευχόμενος παράλληλα για μια αναβαθμισμένη συνεργασία της ΕΑΧΑ Α.Ε με το Πράσινο Ταμείο.


πηγή: econews.gr