Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 7th SEEED του ΙΕΝΕ - Έρευνες υδρογονανθράκων και διύλιση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του διήμερου (19-20 Ιουνίου 2013) συνεδρίου 7th South East Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το World Energy Council (WEC) στην Θεσσαλονίκη. Στην ατζέντα του 7th SEEED, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις νέες περιφερειακές ενεργειακές παραμέτρους που αναδεικνύονται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, περιλαμβάνονταν θέματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στις ΑΠΕ αλλά και στις έρευνες υδρογονανθράκων. 

Ειδικότερα, η όλο και μεγαλύτερη ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, αλλά και οι αυξημένες επενδύσεις στην διύλιση, αποτέλεσαν το θέμα της τελευταίας, πέμπτης συνεδρίας του 7th SEEED του ΙΕΝΕ, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Κωστή Σταμπολή. Ο κ. πρέσβης κ. Peter Poptchev, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Εταίρος KG Law Firm, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΙΕΝΕ), ο Δρ. Ντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων-Ενεργειακός Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής KANERGY και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ), ο κ. Πάνος Μπένος (Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και Μέλος Δ.Σ. Energean Oil & Gas) και ο κ. Γεράσιμος Στανίτσας (Διευθυντής Επικοινωνίας Ομίλου ΕΛΠΕ) ήταν οι ομιλητές της συνεδρίας, ενώ συμμετείχαν και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε. Βασικοί άξονες της συνεδρίας και της συζήτησης ήταν οι δραστηριότητες των εταιρειών στον χώρο της έρευνας υδρογονανθράκων, οι προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, στο πλαίσιο της ανάγκης της Ε.Ε. για ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου της διύλισης συνολικά στην ΝΑ Ευρώπη, η εξέλιξη του οποίου δίνει ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους τομείς που θα οδηγήσει τις χώρες της περιοχές έξω από την βαθιά οικονομική κρίση. 

Κύριοι χορηγοί (lead sponsor s) του «7th South East Europe Energy Dialogue» ήταν η ΔΕΠΑ και η εταιρεία Protergia S.A. του Ομίλου Μυτιληναίος, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονταν η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., η εταιρεία φωτοβολταϊκών Sky Solar SA και η Siemens. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το ενημερωτικό ενεργειακό portal Energia.gr, το SEENews (seenews.com),καθώς και οι εφημερίδες New Europe και Herald Tribune.
energia.gr