Οριστική συμφωνία 70 δις για το πρόγραμμα 'Horizon 2020'

Σε συμφωνία αναφορικά με τη χρηματοδότηση για την έρευνα και την καινοτομία κατέληξε η Ιρλανδική Προεδρία, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή να ζητούν τη διάθεση 70,2 δις € από τον προϋπολογισμό 2014-2020, επιλύοντας μια σειρά διαφωνιών για το λεγόμενο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Ύστερα από τις εννέα τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες τα τρία βασικά νομοθετικά όργανα της ΕΕ κατέληξαν σε μια ευρεία συμφωνία για τη διασφάλιση 70,2 δις € τα οποία απομονώθηκαν από τις ευρύτερες διαμάχες για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Το ποσό έχει εξασφαλιστεί δήλωσαν αξιωματούχοι στην EurActiv, αν και ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται την τελική υπογραφή των κρατών μελών τα οποία εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τρεις συμφωνηθέντες άξονες

Ύστερα από «μακροχρόνιες και δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με τα ποσοστά των τριών βασικών πυλώνων στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020

Η «Επιστημονική Αριστεία», η οποία περιλαμβάνει χρηματοδότηση για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών, τις υποδομές και τις μελλοντικές και αναδυόμενες τεχνολογίες, λαμβάνει το 37% της πίτας.

Η «Βιομηχανική Ηγεσία», η οποία περιλαμβάνει ειδική στήριξη για τις ΜΜΕ, τις τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και τις βιομηχανικές τεχνολογίες, λαμβάνει το 22,5%.

Ο τρίτος πυλώνας -«Κοινωνικές Προκλήσεις», ο οποίος σχεδιάστηκε με στόχο τις έρευνες για τα αυξανόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση της κοινωνίας και την περιβαλλοντική καταστροφή- λαμβάνει το 38%.

Ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό όργανο εντός του προγράμματος Ορίζοντας θα αναδείξει το ρόλο των ΜΜΕ και υπόσχεται να διαθέσει το 20% του προγράμματος στις μικρότερες εταιρείες.

Ένα νέο απλοποιημένο μοντέλο χρηματοδότησης θα εξορθολογήσει τις αιτήσεις για χρηματοδότηση σε ολόκληρο το πρόγραμμα, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και αυξάνοντας τον αριθμό των πιθανών υποψηφίων για χρηματοδότηση.

Η EurActiv αντιλαμβάνεται πως τα δύο τελευταία θέματα ήταν μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων. Παρόλο που το Κοινοβούλιο κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό μέσο για τις ΜΜΕ εντός του προγράμματος, απέτυχε ωστόσο να διασφαλίσει ένα σταθερό στόχο για το ποσό που θα λαμβάνουν αυτές οι εταιρείες.

Συμφωνία για τη σειρά χρηματοδότησης κεκλεισμένων των θυρών

Το Συμβούλιο, το οποίο αντιστάθηκε σθεναρά στην πρόταση για ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό όργανο, συμφώνησε υπό την προϋπόθεση ότι οι ΜΜΕ πρέπει να λαμβάνουν ένα ενδεικτικό ποσό χρηματοδότησης.

Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο δέχτηκε ένα απλοποιημένο μοντέλο χρηματοδότησης μετά την έντονη επιμονή του στις διαπραγματεύσεις ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ένα παλαιότερο μοντέλο χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το καινούργιο.

Αυτό συνέβη επειδή οι ​​νομοθέτες θεώρησαν ότι η κατάργηση του πιο πολύπλοκου μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου προγράμματος για την έρευνα θα λειτουργούσε εις βάρος των συμφερόντων των μεγαλύτερων ερευνητικών ινστιτούτων της Ευρώπης.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αυτό το αδιέξοδο άρθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Κομισιόν συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ινστιτούτων και τους διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελός τους.

«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτό δείχνει καθαρά πώς λειτουργεί η συναπόφαση, με τα τρία όργανα της ΕΕ να κάνουν το καλύτερο για τους πολίτες της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Έρευνας, Seán Sherlock.

Το τελικό κείμενο -το οποίο αναμένεται να είναι πάνω από 1.000 σελίδες- απομένει να συνταχθεί και να ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, με το Συμβούλιο να συμφωνεί στα μέσα Ιουλίου.

Oρόσημα

Ιούλιος 2013: Οι Υπουργοί των κρατών μελών αναμένεται να συμφωνήσουν για τον Ορίζοντα 2020

Σεπτέμβριος 2013: Τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τον Ορίζοντα 2020epixeiro.gr