Εγγυητής εξαγωγών η ΕΤΕπ με 500 εκατ.

Υπό τη σκιά του μαύρου στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και της υποβόσκουσας κυβερνητικής κρίσης, υπεγράφη πριν από λίγο παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης Στουρνάρα και Χατζηδάκη και του προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer, Ελλήνων και ξένων Τραπεζιτών, ένα σημαντικό εργαλείο για τη τη στήριξη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.

Συγκεκριμένα η ΕΤΕπ χορηγεί 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου προκειμένου να στηρίξει τις ελληνικές ΜμΕ που έχουν διεθνή εμπορικό προσανατολισμό. Η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις σε εμπορικές Τράπεζες για πράξεις εμπορικής χρηματοδότησης. Οι εγγυήσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση με σκοπό να στηρίζουν όγκο συναλλαγών της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές συμβάσεις υπεγράφησαν με τρεις συστημικές ελληνικές Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και τρεις ξένες Citi, HSBC και Commerzbank.

Με την ευκαιρία της υπογραφής ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer δήλωσε "η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη μας προς τη χώρα."

Μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου η ΕΤΕπ θα παρέχει στις ξένες τράπεζες τις κατάλληλες εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών για ενέγγυες πιστώσεις και άλλα μέσα χρηματοδότησης του εμπορίου. Αυτόθα περιορίσει την υποχρέωση καταβολής μετρητών ως εγγυήσειςπου άλλως θα επιβάλλονταν στις περισσότερες ΜμΕ και θα αυξήσει την πρόσβαση σε μέσα χρηματοδότησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών σε μια περίοδο κατά την οποία το εμπόριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Hoyer σημείωσε ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία από το 25% του ΑΕΠ σε μόλις 10% του ΑΕΠ σήμερα και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω εφέτος.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το συγκεκριμένο εργαλείο χρήσιμο, επισημαίνοντας ότι θα καλύψει μέρος του κενού ρευστότητας όσο διαρκεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία όπως είπε, ολοκληρώνεται. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕΑΝ ενώ σημείωσε "προχωράμε στην εξόφληση οφειλών στους ιδιώτες. Αξιοποιούμε στρατηγικά τη δημόσια περιουσία, προσελκύονται ξένες επενδύσεις. Η πλήρης ομαλοποίηση ρευστότητας είναι κυρίαρχος άξονας στην οικονομική πολιτική μας».

Στόχος μας είναι, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός "η αποκατάσταση φιλικού κλίματος απέναντι στους επιχειρηματίες, ξένους και Έλληνες», για να τονίσει «σε αυτή τη διαδρομή έχουμε δυσκολίες και δεν λυγίζουμε. Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Χωρίς να ταλαντευόμαστε μπροστά στις δυσκολίες Η μάχη αυτή είναι μάχη για την Ελλάδα και η νίκη είναι για όλους τους Έλληνες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την ΕΤΕπ να διπλασιάσει τα κεφάλαια προς την Ελλάδα τη φετινή χρονιά προκειμένου αυτά να φθάσουν στα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζαννιάς τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές ΜμΕ τα οποία ξεπερνούν το 8%, από 2,4% με το οποίο δανείζονται οι ΜμΕ στη Γερμανία.
energia.gr