Κρήτη: Έργα 150 εκατ. ευρώ για το Περιβάλλον

«Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα για το περιβάλλον που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια, αξιολογούνται στα ΟΣΑΠΥ 20 εκατομμύρια και έχουν υποβληθεί και προτάσεις 90 εκατομμυρίων για δίκτυα αποχέτευσης, για βιολογικούς σε όλη την Κρήτη».

Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του με αφορμή τις δράσεις για το περιβάλλον που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με το ενεργειακό κέντρο σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Φαιστού και Μινώα Πεδιάδος.

Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι «παράλληλα εάν προσθέσουμε σ’ αυτά ότι έχουν εγκριθεί πάνω από τα 200 εκατομμύρια από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. για έργα στην Κρήτη είναι ένα νούμερο πολύ σημαντικό που σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο θεωρούμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα μεγάλα θέματα περιβάλλοντος όπως είναι τα θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Με τη συνεργασία αυτή θεωρώ ότι μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα για την πράσινη Κρήτη. Ολοι μαζί, λοιπόν, μπορούμε να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και είμαστε εδώ με τη συνεργασία με όλους τους Φορείς με το Ενεργειακό Κέντρο με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όλους τους Φορείς της Κρήτης για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εμάς και τα παιδιά μας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ενέργεια και την ποιότητα ζωής έστειλαν χιλιάδες παιδιά στην Κρήτη που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες δράσεις.

Δενδροφυτεύσεις, συλλογή απορριμμάτων, εκθέσεις ζωγραφικής, graffiti, επιδείξεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, διανομή εντύπου υλικού, προβολή video, ενημέρωση για την εξοικονόμηση ενέργειας, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, ήταν δράσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές – φοιτητές, μέλη πολιτιστικών – περιβαλλοντικών συλλόγων, πολίτες στην πρώτη ενεργειακή εβδομάδα που έγινε στο νησί.

Οι ποικίλες εκδηλώσεις της ενεργειακής εβδομάδας έληξαν προχθές με επιτυχία, ενώ από την πλευρά τους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης – που συγκρότησε κοινό μέτωπο για το περιβάλλον με τους δημάρχους Γ. Κουράκη, Γ. Μαρινάκη, Ζ. Δοξαστάκη, Κ. Μαμουλάκη, Μ. Πετρακογιώργη και Ζ. Καλογεράκη – προανήγγειλαν ότι, «αυτή η συντονισμένη παρέμβαση θα γίνει μόνιμος ετήσιος θεσμός στην Κρήτη με την συμμετοχή όλων των Δήμων καθώς και άλλων φορέων του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα».





haniotika-nea.gr