Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα από τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου

Πραγματοποιήθηκε στις 11.06.13 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ στο «ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» στην Επανομή Θεσσαλονίκης που ανήκει στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου.

Ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου, έκτος καλύτερος οινοπαραγωγός παγκοσμίως και Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ, υποδέχτηκε τον Πρόεδρο κ. Λακασά και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου στους ιδιαίτερα φροντισμένους αμπελώνες και στο σύγχρονο οινοποιείο όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του κτήματος. Ο κ. Γεροβασιλείου ξενάγησε τους παρευρισκομένους και στο Μουσείο Οίνου που βρίσκεται στην καρδιά του οινοποιείου και παρουσιάζει όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικής ιστορίας. Ιδιαίτερα η «συλλογή ανοιχτηριών» που ο κ. Γεροβασιλείου ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '70 αριθμεί περισσότερα από 2000 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στον χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και με συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και αγνώστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνοδοιπορεί με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών - αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα – με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής. Οινοποιεί γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, αναβιώνοντας και παλιές ελληνικές, με στόχο την παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών, συμβάλλοντας στη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελληνικών ποικιλιών που σταδιακά αποκτούν brand και ζητούνται ολοένα περισσότερο από τους ξένους πελάτες καθώς διαπιστώνουν τα μοναδικά στον κόσμο χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού. Το Κτήμα έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία) όπως και σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και αποτελεί πρότυπη επιχείρηση που έχει διακριθεί με αναρίθμητα ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία που επισφραγίζουν τις πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες του κ. Γεροβασιλείου. Επιπρόσθετα, η δημιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων, επισκέψεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδόσεις – συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις του είναι:
  • Οινοποιείο της χρονιάς, Wine & Spirits, HΠΑ 2012, 2011, 2010, 2006
  • Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της χρονιάς, Ceuco, Ισπανία 2009
  • Ο Bαγγέλης Γεροβασιλείου ανάμεσα στους 6 καλύτερους οινοπαραγωγούς του κόσμου, Wein Gourmet, Γερμανία 2007
  • Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ο καλύτερος οινοπαραγωγός της Ανατολικής Μεσογείου, International Wine & Spirit Competition 2005, Aγγλία 2005
Οι ελληνικές εξαγωγές κρασιών από το 2008 μέχρι το 2012 κατέγραψαν συνολική αύξηση 8,1%, ενώ σε απόλυτες τιμές το 2012 υπολογίζονται σε €63,9 εκατ. Σε ανερχόμενους εξαγωγικούς προορισμούς για το ελληνικό κρασί αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση στις εξαγωγές κρασιού, με μερίδιο 0,2%, μετά τη Δανία.
epixeiro.gr