Διοργάνωση της 1ης Ενεργειακής Εβδομάδας στην Περιφέρεια Κρήτης

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, την ταυτόχρονη διοργάνωση της Πράσινης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (Green Week) και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας (EUSEW), η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά την Εβδομάδα Ενέργειας στο νησί.

Από τις 3 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με 6 πρωτοπόρους Δήμους του νησιού καλούν πολίτες, καταναλωτές, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Με τη συμμετοχή του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της Περιφέρειας Κρήτης, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κρήτης (ΠΕΕΚΠΕ), των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούνται κάθε Ημέρα Ενέργειας, εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιδεικτικές δράσεις με στόχο τη μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος του νησιού μας.

Οι 6 Δήμοι που συμμετέχουν στην Ενεργειακή Εβδομάδα (Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνης, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου) έχουν εκπονήσει σχέδια βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης και έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην περιοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να μετατραπεί η Κρήτη σε Πράσινο Νησί.

Στα πλαίσια αυτά, οι εκδηλώσεις της 1ης Εβδομάδας Ενέργειας έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών με στόχο ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στο νησί μας και να αποτελέσει μέσο επιβράβευσης των Τοπικών Αρχών, πόλο έλξης τουριστών αλλά και μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων.

Κάθε Ημέρα Ενέργειας θα είναι ημέρα γιορτής με εκδηλώσεις και επιδεικτικές δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και με την παρουσίαση βιώσιμων ενεργειακά πρακτικών και ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, σε ανοιχτό – κοινόχρηστο χώρο (πλατεία ή πεζόδρομο) των 6 συνεργαζόμενων Δήμων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από το Δήμο Χερσονήσου τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στην πλατεία Ευαγγελιστρίας με βραβεύσεις εθελοντών και δια-δραστικά παιχνίδια, και θα συνεχιστούν την Τρίτη 4 Ιουνίου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με ανάλογες δράσεις στις κεντρικές πλατείες του Αρκαλοχωρίου, του Καστελίου και του Θραψανού. Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Καλεργών (Λιοντάρια) στο Δήμο Ηρακλείου με δράσεις ενημέρωσης και την προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή στην αίθουσα Ανδρόγεω. Την Πέμπτη 6 Ιουνίου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο Δήμο Φαιστού με δράσεις στην πλατεία του Δημαρχείου στις Μοίρες και στο Δήμο Μαλεβιζίου με εορταστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριο χώρο απέναντι από το Τεχνόπολις. Η Εβδομάδα Ενέργειας θα κλείσει την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Δήμο Ρεθύμνης με εορταστικές εκδηλώσεις σε σχολεία, Δημαρχείο, στο Συνεδριακό χώρο Ξενία και μια βραδινή Ποδηλατοβόλτα στους Δρόμους της Πόλης.

Στη διάρκεια αυτής της 1ης Ενεργειακής Εβδομάδας, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης καλεί όλους τους Κρητικούς να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μεταφορές τους και περιορίζοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Για αναλυτικές πληροφορίες όσον αφορά το Πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης και στις ιστοσελίδες των Δήμων που συμμετέχουν.